Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Бедственото положение в "Полимери“ ще бъде удължено
Автор: Екип Varna24.bg 17:17 / 06.03.2017Коментари (0)2095
©
Тежките фракции в компрометирания резервоар на територията на фалиралия завод "Полимери" трябва да бъдат прехвърлени в спешен порядък. Това стана ясно на провелото се този следобед заседание на Кризисния щаб към Община Девня, в което участваха представители на различни институции, ангажирани с овладяването на създалата се ситуация. Във вторник, 7 март, се очаква областният управител на Варна Тодор Йотов да издаде заповед за удължаване на частичното бедствено положение с до един месец. 

От сряда, 8 март, започва изпълнението на дейностите, предписани в оперативния план, обяви кметът на Община Девня Свилен Шитов. Сред тях са разчистване на разбитата мозаечнаобваловка на площадката, на която са разположени резервоарите с трихлоретан, изграждане на видеонаблюдение, полагане на нова, химически устойчива бетонна настилка, монтиране на ветропоказателни ръкави и др. Свилен Шитовуточни, че площта, която трябва да бъде обхваната от възстановителните работи, е около 3000 кв. метра. 
 
Готови са и резултатите от назначената ултразвукова дебелометрия на съседния резервоар, както и на още два, в които би могъл да бъде прехвърлен отпадъчният трихлоретанот компрометираната бака. Те показват, че съдовете са конструктивно здрави, но преди да се направи трансферът, трябва да стане ясно каква е киселинността на тежките фракции. Ако се окаже, че е много висока, тя първо трябва да се намали с натриева основа, за да не се създават предпоставки за нови кризисни ситуации, обясни консултантът на Община Девня инж. Румен Дяков. В следобедните часове на вторник, 7 март, ще станат ясни резултатите от лабораторните изследвания на взетите от компрометирания съд проби, след което ще се прецени как да се действа. 

По думите на специалиста трябва да се укрепи и заварката на един от крановете, монтирани в долната част на съседния здрав резервоар, преди да се пристъпи към прехвърлянето.
Най-лошият сценарий, до който може да се стигне, според инж. Дяков, е разлив на трихлоретан от пробития резервоар. Ако това се случи преди да бъде положена новата бетонова настилка, тежките фракции ще се просмучат в подпочвения слой. Итко Илиев - служител по сигурността в Община Девня, увери, че е създадена необходимата организация с местната служба по пожарна безопасност и защита на населението за своевременно изпомпване на евентуалния разлив и временното му съхранение в жп цистерни. 

Районът на бедствието е подсилен с допълнителна охрана, заяви кметът Свилен Шитов. Във вторник общината ще има яснота за финансовите параметри на аварийната операция, за която се надява да получи авансово средства от държавата.
Заместник-областният управител на Варна Иван Иванов заяви, че фирмата, обжалвала обществената поръчка за утилизация на тежките фракции, е платила държавната си такса и по случая вече е образувано производство в Комисията за защита на конкуренцията. Това на практика означава, че процедурата за транспортирането и обезвреждането на тежките фракции в чужбина ще бъде блокирана за продължителен период от време.



Още по темата: общо новини по темата: 89
08.01.2021 »
21.07.2020 »
22.02.2020 »
14.02.2020 »
26.11.2019 »
22.10.2019 »
предишна страница [ 1/15 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: