Без раздвижване около идеята Обзор да премине от Бургаска към Варненска област

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:22 / 21.01.2014
766
Няма никакво раздвижване около идеята Обзор да премине от Бургаска към Варненска област. Няколко месеца след разгласяване на намеренията, в малкия крайморски град не се работи по иницииране на местен референдум, не са водени и официални разговори по темата между кмета на града и управниците на двете области.

Идеята за присъединяване на Обзор към Варненска област съществува от доста години, като бе възродена миналата есен. През септември областният управител на Варна Иван Великов обяви, че до него е достигнало неофициално искане за преминаване на Обзор под юрисдикцията на Варна. Подобни намерения имало сред местната власт, разкри варненският губернатор, уточнявайки, че промяната не може да настъпи без местен референдум.

Официални разговори между двете областни управи, както и между Варна и Обзор до момента не са провеждани, сподели пред Дарик заместник-областният управител Димитър Чутурков.

Официално проучване на нагласите в Обзор все още няма направено. Към днешна дата няма и индикации за иницииране на референдум сред жителите на града, коментира пред Дарик кметът на Обзор Христо Янев.

Кметът на Обзор разкри, че инициативата за преминаване на града към Варненска област е тръгнала от местни сдружения. Според Янев обаче, настроенията на съгражданите му са смесени и има както "за", така и "против" тази идея. А темата в момента била табу за местната власт.

Възможно е сливане на Обзор и Бяла

Няма да минат много години и двата града ще се слеят в един, подобно на агломерацията Равда - Несебър - Слънчев бряг - Свети Влас, прогнозира кметът Янев.

Разстоянието между градовете Бяла и Обзор е по-малко от 5 км, но е почти застроено от хотели и туристически комплекси. В момента в Обзор живеят 2466 души, а в Бяла - 2258.

Обзор се намира на границата между Бургаска и Варненска област, на панорамния път, свързващ двата големи града. Малкото курортно градче отстои на 59 км от Варна, които с автомобил се изминават за средно 45 минути. До Бургас километрите са 74, като се изминават за около час. Разстоянието до общинския център Несебър пък е 37 км.

По инциденти и спешни случаи в Обзор реагират местните полиция и пожарна, но се случва на помощ да бъдат викани екипи от съседния град Бяла, както и от Слънчев бряг, според спешността на случая.


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Жестокото убийство в село Новачене: Обвиняемият е лежал в затвора...
Пожар гори на крепостта Царевец
Хиляди руснаци и украинци са се заселили в Бургаско само за годин...
Приключи сагата с барикадиралия се в дома си бивш полицай
Автомобил на НСО катастрофира край Аксаково - Кирил Петков е бил ...
Започва най-мащабният ремонт на Дюлинския проход


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).