Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Близо 3 дка от крайбрежната ивица на курорт изчезнаха
Автор: Екип Varna24.bg 09:28 / 22.03.2011Коментари (0)1663
© Varna24.bg
Снимка Архив
Плаж изчезна от картите на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Близо 3 дка от крайбрежната ивица на курорта Св. св. Константин и Елена вече почти са частни. Засега единствената пречка пред това е областният управител Данчо Симеонов, който отказва да финализира сделката за продажба на ивицата със софийската фирма, собственик и на едноименния ресторант там. Процедурата за продажбата на бившия плаж на почивната станция на строителни войски "Сана" и прилежащ към рибния ресторант е стартирана от предишния областен управител Христо Контров. Заради смяната му трябва да бъде приключена от настоящия - Данчо Симеонов.

"Когато е започната една сделка, тя няма как да не се завърши", коментира Симеонов. Той уточни, че има издадена заповед за стартирането на процедурата на 15 юли 2009 г. от Контров. Мераклиите за собственост не се помайвали много и превели исканата им сума от 109 654 лв. още преди да получат заповедта от областна управа. Процедурата изисква първо да бъде връчена заповедта и едва след това в едномесечен срок кандидатите да преведат вписаната в нея сума, коментираха от администрацията. Така почти трите декара на брега на морето в един от курортите на Варна може да преминат в частни ръце за 37 лв. на квадратен метър. Приблизително толкова, но в евро искат собствениците на земи в село Орешак. Цената е формирана на база правилника за прилагане на Закона за държавната собственост. При нея се завишава данъчната оценка, в случая 91 378 лв. с 20 на сто, обясниха експертите на областна администрация. Едва ли обаче е отчетен фактът, че през парцела минава и топлата вода, която захранва двата минерални басейна в района.

Самата процедура е започнала на база ликвидиране на съсобственост. "По някакъв начин ресторантът е купен заедно със земята под него. Те обаче попадат в много по-голям парцел, част от който е плажът", посочи областният управител. Собственикът им се възползвал от дадената му законова възможност и пожелал да получи от държавата целия парцел. Бившият областен управител Контров отказа да даде подробности по сделката. Той заяви, че обяснения дава и ще дава само на ДАНС, които периодично го привиквали.

На продажбата не се противопоставили и от ресорното министерство - на регионалното развитие и благоустройството. За да се провери все пак дали няма някаква грешка, Данчо Симеонов пратил пак запитване. Той помолил да се изпратят и специалисти, които да замерят и да отсъдят мястото плаж ли е, както той си го спомня, или не е.

"Аз съм ходил там на плаж и си го спомням с пясък", коментира областният. След проверката обаче се оказало, че нещата са малко по-сложни. Там нямало естествена пясъчна ивица, а през годините са го насипвали върху изкуствено изградените тераси. Това се потвърдило и от специалистите на министерството, които уведомили Симеонов, че точно този парцел е изключен от плажната ивица, защото не отговаря на нормативните условия, за да бъде квалифициран като такъв. "Ходих през зимата да показвам на юристите, че това е плаж, защото по документи там такъв не съществувал. В действителност си личеше, че пясъкът е изгребан", отчете Симеонов.

Въпреки това той е категорично против да парафира подобна сделка, с която държавата ще се откаже от част от брега си. "Ще завърша сделката само и единствено ако съдът ме задължи", кълне се губернаторът. Той добави, че не е изключено и да го глобят, че не изпълнява задълженията си. Той определи и като много шокиращо поведението на неправителствените организации в подобни случаи. "Чудя се разните екозащитници, които реват за "Алея първа" примерно, за това нещо нито една думичка не казват. Една думичка не казват и за ресторант "Буната", който с разрешение за една барака за инструменти работи десетки години. Странни стандарти има", заключи Данчо Симеонов.

Източник: "Позвънете: ВестникЪт"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Трагедия с 5-годишно дете разтърси Благоевград
България в еврозоната
Катастрофи в България
Брутално убийство в Силистра 
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: