Четири нови експоната обогатиха експозицията на Музея на мозайките в Девня

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:04 / 25.09.2017
1329
С обогатена експозиция посреща посетителите Музеят на мозайките в Девня. Учреждението вече разполага с макет на античния град Марцианопол, чиито руини лежат под днешния квартал "Река Девня", с модел на античната вила с уникалните подови мозайки, върху основите на която е построен музеят, с макет на античния амфитеатър и с модел на римска колесница, информира репортаж на БНТ2-Варна. Инициативата за обогатяването на музейната експозиция е на кмета Свилен Шитов и на главния архитект на Община Девня Симеон Георгиев. 

Макетът на Марцианопол показва древния град с крепостната стена и разположението на кулите по нея. В центъра му е показано мястото, където се намира античната сграда с мозайките. В североизточния ъгъл на крепостта е разположен амфитеатърът. Според информацията, съхранена в музея, това е първият проучен и доказан античен амфитеатър на територията на България. На него са се провеждали гладиаторски борби пред около 3500 зрители. 

Макетът на античната сграда с мозайките разкрива едни от най-качествените образци на римското мозаечно изкуство. "Той дава една добра представа как е изглеждал този богат, бих казал, аристократичен дом от римския град. Къщата е разположена на площ от около 1400 квадратни метра с голям вътрешен двор", разказа директорът на Музея на мозайките Иван Сутев. 

Част от стените на макета остават отворени, за да се видят уникалните мозайки, една от които е символът на Девня - изображението на Горгона-Медуза. Съхранената мозайка е включена в основната експозиция на музея.

"Основната цел на тези макети е всеки един редови посетител да може по-добре да си представи как са изглеждали тези обекти. В действителност това подобрява качеството на туристическия продукт и повишава интереса към музея", допълни Иван Сутев. 

Осoбено впечатляващ е и моделът на римска колесница, която предвождаше шествието на античния фестивал "Марцианопол - животът в древния град", който събира в Девня ценителите на древната история и култура.


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Млада двойка не хареса живота в града, осъществиха мечтата си за ...
Дни на отворените врати на детските заведения в Добрич 
Масов бой с бухалки и метални тръби, четирима ранени и един задър...
След срутването на подпорна стена: Продължава разчистването на АМ...
Как скандал прерасна в денонощен тормоз
След пострадало дете започват проверка на детски център


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).