Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Четирима отиват зад решетките заради присвояване на материални средства за хиляди левове в Търговище
Автор: Екип Varna24.bg 17:32 / 15.04.2024Коментари (0)1435
©
Варненският апелативен съд потвърди присъда на Окръжния съд в Търговище, с която четирима подсъдими са били признати за виновни в присвояване на чужди движими вещи.

Мариан С. отговаря пред съда за това, че от септември 2017 г. до февруари 2019 г. в Търговище при условията на продължавано престъпление в качеството си на длъжностно лице е присвоил движими вещи, собственост на търговско дружество, които му били поверени да пази и управлява. С действията си нанесъл щета в размер на 135 389,34 лв., което представлява големи размери. Деянието извършил в съучастие с останалите подсъдими. Наказанието е 5 години лишаване от свобода и лишаване от право да заема държавна и обществена длъжност, да упражнява професия или дейност, свързани с управление и пазене на обществени пари и стокови-материални ценности за 7 години.

Обвинението срещу Иван С. и Бранимир А. обхваща периода декември 2017 г. – февруари 2019 г. Предмет на престъплението са 94 717 кг употребявани акумулатори, оценени на 116 975,50 лева. Двамата ще търпят по 4 години лишаване от свобода и няма да имат право да заемат определени длъжности и да упражняват конкретни дейности в продължение на 6 години.

Катя А е призната за виновна, че в съучастие с Мариан С. е присвоила 14 710,40 кг употребявани акумулатори. Определеното й за помагачество към длъжностно присвояване наказание е в размер на 2 години лишаване от свобода, отложени с изпитателен срок от 4 години. Жената е лишена от права за 4 години. Четиримата са осъдени да заплатят на ощетеното юридическо лице обезщетения за причинените имуществени вреди.

Подсъдимите поискаха от настоящата инстанция намаляване на наказанията и условно осъждане.

Ощетеното дружеството търгувало с акумулатори, като стимулирало клиентите да предават старите си устройства. Тримата мъже били служители във фирмата и отговаряли за част от стоката, включително автомобилните батерии. Мариан С. преценил, че може да взема от складираните наличности, да ги продава на пунктове за изкупуване на отпадъци и да присвоява парите. Споделил намерението си с Катя А., с която живеел на семейни начала. Жената се съгласила да превозва акумулаторите с автомобила си. 39 пъти двамата предали на пункт за изкупуване присвоените акумулатори. Продали над 14 710 кг за 18 754 лв.

Иван С. и Бранимир А. установили, че от склада липсват стари акумулатори и обвинили Мариан. Той споделил схемата с тях и им предложил да се включат. Тримата се уговорили как да увеличат размера присвоявано имущество. За година и 2 месеца извършили 47 деяния, присвоявайки 94 717кг. употребявани батерии на стойност 118 420 лв.

Отделно от това през 2018 г. Мариан решил да присвои от дружеството и различни инструменти за авторемонтна дейност – на стойност над 246 лв. Управителят констатирал липсата на вещи, открил инструментите, съхранявани в чужд гараж и подал сигнал в полицията.

Доказателствата безспорно установяват десетките присвоителни деяния. Потвърдено е качеството на тримата мъже на длъжностни лица в търговското дружество, а на жената – на помагач, както и присвояването на чуждото имущество. Подсъдимите са извършили разпоредителни действия, с които собствеността преминала от работодателя им към тях. Разпределяли са получените от продажбите средства.

Извършените деяния представляват продължавано престъпление, като Мариан извършил 87, Иван и Бранимир - 47, а жената – 39 деяния.

Първата инстанция е отчела превес на смекчаващите отговорността обстоятелства за четиримата: необременено съдебно минало, самопризнания, изразено желание за възстановяване на причинените вреди и заявено съжаление. По-тежко е наказанието на Мариан, който е инициирал престъплението, осъществил е най-много деяния и е присвоил най-голяма сума. Той е привлякъл останалите в престъпната дейност, а отделно е присвоил и инструменти от дружеството.

С година по-леките наказания на другите двама мъже се обуславят от по-малкия им принос в престъпния резултат. Катя А. според съда, може да се поправи и превъзпита без е необходимо да изтърпява наказанието ефективно "Големият размер на присвоеното имущество, многобройността на извършените деяния, с които е ощетено юридическото лице, упоритостта, с която е преследвана престъпната цел в продължение на 14 месеца, говори за висока степен на обществена опасност на извършеното престъпление. Тези обстоятелства не предполагат налагане на минимално наказание и прилагане на института на условното осъждане“, аргументира се Апелативният съд.

Правилно подсъдимите са лишени от права да заемат определени длъжности и са осъдени по заведените граждански искове.

С тези мотиви Апелативен съд – Варна потвърди присъдата на Окръжен съд - Търговище. Решението подлежи на обжалване пред ВКС.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Великден 2024 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: