Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Читалището в Кипра отпразнува 90-годишния си юбилей
Автор: Екип Varna24.bg 09:15 / 04.12.2017Коментари (0)1664
©
Песни, танци, цветя, подаръци, огромна торта и богата трапеза белязаха юбилейния концерт на Народно читалище "Христо Ботев 1927" - с. Кипра, община Девня, което на 4 декември навършва 90 години. Кметът Свилен Шитов, заместникът му Донка Йорданова, председателят на Общинския съвет Владимир Ненков, Саша Стоева от Регионален център "Читалища" - Варна към Министерството на културата, самодейци от съседни общини, много кипренци и гости на селото изпълниха салона и балкона на читалището, за да уважат юбилейния му концерт.

Той започна с ритуал по внасяне на българския трибагреник и на знамето на НЧ "Христо Ботев 1927", който бе изпълнен на фона на маршовата песен "Тих бял Дунав се вълнува" в чест на патрона на читалището Христо Ботев и неговата чета. 

Ретроспекция на 90-годишната история на културно-просветното средище направи неговият председател Георги Гагов, който изброи наградите и постиженията на колектива през годините. Поздравителни адреси бяха прочетени от присъстващите представители на институциите, в това число и от името на Дирекция "Култура и духовно развитие" на Община Варна.

Кметът на Девня Свилен Шитов, който е и почетен член на НЧ "Христо Ботев 1927", благодари на кипренските самодейци за тяхната самоотверженост и им пожела здраве, сила и неизчерпаема творческа енергия, с която да продължават да пленяват сърцата на публиката и да покоряват нови върхове. 

Градоуправникът подари на колектива видеокамера, с която оттук-нататък да заснема сценичните си изяви.

В юбилейния концерт участваха малки, по-големи и най-големи самодейци от Девня, Суворово, Чернево, Константиново и Ветрино. Той бе открит от певческата група при НЧ "Христо Ботев 1927" - с. Кипра с художествен ръководител Невянка Василева. Автентични и обработени фолклорни песни и танци се редуваха с модерни изпълнения, а най-много овации този път обраха жените от НЧ "Просвета 1905" - с. Ветрино, които изиграха комедиен фолклорен спектакъл с песни и хумористични скечове, взаимствани от разказите на Чудомир.

Празникът продължи с издухване на свещичките от огромната торта и обилна гощавка, в приготовлението на която се бяха включили всички кипренски самодейци.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Двойно убийство в Пловдив!
Академичната общност излиза на протест
Евроизбори 2024
Стрелба по Роберт Фицо
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: