Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Ден на Пушкин и на руския език в комплекс "Камчия"
Автор: Екип Varna24.bg 15:44 / 07.06.2017Коментари (0)1614
©
Санаторно-оздравителният комплекс «Камчия» по традиция отбелязва 6 юни - рождена дата на великия руски поет Александър Сергеевич Пушкин и Международен ден на руския език, с много инициативи и Пушкинска кинопанорама с филми по произведения на поета, а така също и ленти за живота на великия руски творец.

6 юни е специален ден и за детския лагер «Черноморски» в "Камчия", който беше открит на тази дата преди четири години. Днес "Черноморски" посрещна участниците в първата лятна смяна за тази година - те са от Москва и ще участват в професионалния проект "Дело на живота" - смяна, посветена на запознаването с различни професии и професионалното ориентиране. Денят в лагера започна с радиопрограма, в чест на Пушкин. Стихове на великия руски поет бяха прочетени и по време на тържественото откриване на лагерната смяна. По-късно през деня се проведе и инициативата "Цветя за Пушкин", в която децата на "Камчия" рисуваха на асфалт огромен букет. Гостите приветства Павел Журавльов - първи секретар на посолството на Руската федерация в България, представител на Россътрудничество за България и директор на Руския културно-информационен център в София. Той разказа за произведението на Пушкин - "Кърджали", в което са описани българите в Бесарабия и Молдова, а също и за най-големия син на Александър Сергеевич - също Александър - командир и отличен пълководец в Руско-турската освободителна война. "Обичайте Пушкин и отдъхвайте в "Камчия" - прекрасен курорт и детски център, бъдете здрави и щастливи", пожела Журавльов на децата.

Празничният ден, посветен на Пушкин и руския език, бе отбелязан и в Частното средно училище "Юрий Гагарин" в Камчия, което е с усилено изучаване на руски език от 1 до 12 клас. Учениците в гимназиалния курс четоха стихове на великия поет в оригинал, а по-малките - представиха драматизация по приказните произведения на руския класик и прочетоха част от любимите на всички пушкинови приказки.

Деветокласниците запознаха своите съученици с интересни факти за живота на А. С. Пушкин - не само поет, но и драматург, литературен критик, историк, публицист и белетрист. Той е една от най-влиятелните фигури в началото на 19 век, който още приживе има репутацията на най-значимия руски национален поет и основоположник на съвременния руски литературен език. 250 млн. жители на планетата говорят на руски език, като това е един от шестте официални езика, приети от Организацията на обединените нации. Денят на Пушкин продължи с прожекция на филма "Приказка за цар Салтан", създаден по приказка на поета.

В Пушкинската кино-панорама са включени филмите «Господарката селянка», създаден по едноименното произведение на А.С. Пушкин от 1831 г. (прожекция в сряда - 7 юни, от 16 ч.) и «Капитанската дъщеря» на режисьора Владимир Каплуновский по адаптация на едноименния роман (прожекция в сряда - 7 юни, от 16 ч.). Преди прожекциите ще има кратко представяне на филмите и ролята на произведенията в руската литература и кино.

Прожекциите са с вход свободен.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2023 г.
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (416) 14%
Добре, но можеше и по-добре (390) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1601) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: