Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Десетки защитени видове в ПП "Златни пясъци" ще бъдат съхранени с европейски средства
Автор: Стоян Маджиров 15:22 / 03.04.2019Коментари (0)1405
©
Десетки защитени видове в Природен парк "Златни пясъци“ ще бъдат съхранени с европейски средства с реализирането на проекта "Подобряване на природозащитното състояние на видове и типове природни местообитания на територията на мрежата Натура 2000, попадащи в природен парк "Златни пясъци". Той се финансира по ОП "Околна среда“ 2014-2020 и се изпълнява от Дирекция на Природен парк “Златни пясъци". Общата му стойност е 103 777 лв., съобщиха от Областния информационен център-Варна. Проектът е стартирал на 20.09.2018г. и ще приключи на 20.10.2023г. Основната му цел е подобряване на природозащитното състояние на видове и типове природни местообитания от мрежата Натура 2000, докладвани в неблагоприятно природозащитно състояние на територията на парка.

Чрез проекта ще се съхранят ценни природни местообитания и видове от национално и европейско значение, които в момента са силно уязвени от ограничените паркови площи, туристическо присъствие, замърсяването и влиянието на пътната инфраструктура. С европейските средства ще се подобри природозащитният статус на 32 вида, вписани в Червената книга.

Цел на проекта са приоритетни видове птици, предмет на опазване в защитена зона “Батова". За да се запази видовият състав на птиците, обитаващи и почиващи на територията на парка, е необходимо пълно елиминиране на фактора безпокойство на двойките гнездящи птици по време на мътене и изхранване на малките. За целта ще се изработят и монтират информационни табели и бариери на горски пътища, минаващи през местообитанието, уточняват от ОИЦ-Варна. По този начин ще се запазят защитени видове като Червеногуша гъска, Блестящ ибис, Ръждива чапла, Поен лебед, Бяла лопатарка, Керкенез и др.

Част от дейностите по проекта са свързани с подобряване на природозащитното състояние на Орхидеята Обикновена пърчовка, която също е изчезващ вид.

Предмет на опазване чрез проекта е и прилепът от вида Дългоух нощник. Той живее предимно в гората на ПП "Златни пясъци“ и извършва кратки миграции между летните и зимни убежища. Прекарва зимата поединично или в малки групи по 3 – 5 екземпляра. През пролетта образува размножителни колонии от по 15 - 35 прилепа. Мъжките живеят най-често сами, а женските – на малки групи или колонии. През юни Дългоухият нощник ражда по едно малко, което кърми около 3 седмици. От края на август до края на септември прилепите от този вид се струпват по входовете на пещери с цел намиране на партньори. В периода ноември – април прилепите са в състояние на зимен сън. За да бъде запазен този вид, по проекта са включени дейности по ремонт на решетките на изкуствените галерии в парка и изработване и поставяне на информационни табели за вида; подобряване на местообитания с влошени хидроложки условия чрез изграждането на нова дървена ограда, изработка и монтаж на информационни табели и бариери и почистване на  туристическите маршрути  и пътеки от нежелана растителност.

Дейностите по проекта ще допринесат и за подобряване състоянието на четири местообитания на Крайречни смесени гори и на Естествени еутрофни езера. Предвидено е и изследване на физико-химичните показатели на водите, за да се установи сезонната динамика в изменението на техните концентрации и влиянието на антропогенния фактор върху екологичното състояние на местообитанията.

От стартирането на проекта до момента 70% от дейностите по него са планирани и подготвени. Приключили са предварителните проучвания, сформиран е екип. Работата на терен ще започне на 15 септември тази година, добавиха от Областния информационен център-Варна.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Катастрофи в България
Лято 2024
Втора лига сезон 2023/24
Бюджет 2024
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (416) 14%
Добре, но можеше и по-добре (390) 13%
Не се справи (573) 19%
Пълна трагедия (1600) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: