Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Девненци притеснени от появата на нов инсинератор за отпадъци! Кметът: Няма да го допуснем!
Автор: Пламена Николова 10:27 / 02.11.2020Коментари (0)4175
© Varna24.bg
Девненци са силно притеснени от заявеното инвестиционно предложение до РИОСВ-Варна от фирма Екосоник ООД за "Изграждане на инсталация за термично третиране на отпадъци с оползотворяване на енергия", съобщиха жители на кв. "Химик" за Varna24.bg.

"Малкото хора в квартала негодуват и от сегашното положение с работещ инсинератор. Усеща се във въздуха миризмата, вижда се черната пепел. Сега фирмата иска да изгради нов до този", сподели силно притеснена девненка.

Медията ни потърси за коментар кмета на града Свилен Шитов. Той заяви категорично, че Община Девня и той като оглавяващ институцията, няма да допусне изграждането на нов инсинератор и по всякакъв начин ще защити интересите на гражданите и опазването на техния живот и здраве.  Шитов уточни, че са предприети съответните институционални мерки и са дадени съответните становища, с които да не се допусне реализирането на подобно инвестиционно намерение.

Притеснените граждани обаче вече са подготвили възражение до директора на РИОСВ-Варна срещу инвестиционно предложение на Екосоник ЕООД. 

Публикуваме го без редакторска намеса:

"Уважаеми Дами и Господа, Ние, семейство Калин и Даниела Иванови, възразяваме категорично срещу ИП “Изграждане на инсталация за термично третиране на отпадъци с оползотворяване на енергия". От "град на голямата химия“ в последните 3 години Девня е превърнат в "град на боклука“. Не сме съгласни с поредното Инвестиционното намерение за горене на отпадъци в град Девня: това на фирма "Екосоник“ ЕООД – “Изграждане на инсталация за термично третиране на отпадъци с оползотворяване на енергия" в поземлен имот в град Девня. Управител и на тази фирма е отново Станислава Евтимова.

Фирмите "Екосоник“ ЕООД и "ЕкоСейф“ ООД са регистрирани на един и същи адрес в гр. София. Инвестиционното намерение на фирма "Екосоник“ ЕООД се предвижда да бъде реализирано на територия близка до жилищна такава! Предвидените в ИП на Екосоник ЕООД образуване на диоксини и фурани при изгарянето на различни видове о
© Varna24.bg
пасни и неопасни отпадъци са канцерогенни, които се получават в следствие на промишлени процеси, свързани с изгаряне на отпадъци. В съседство и най-близко разположени са кв. Химик и кв. Гъбена махала, върху които ще окаже сериозно и опасно за живота и здравето на жителите му въздействие, вследствие изгарянето в съседство на опасни и неопасни отпадъци.

Освен това близко до ИП се намира т.нар. вододайна зона на ВиК-Девня, която към момента захранва с питейна вода близките населени места и областния град Варна. Има опасност от замърсяване на надземни и подземни води, поради съседството на ИП до ВиК Девня и Рибарниците и река Девненска.

В същия район се намира и стадион Девня. В близост е и ДКЦ – Девня. За нас силно безпокойство буди неяснотата по въпроса: Чия собственост е отпадъка – български или внесен отвън, предмет на дейност съгласно ИП? Гражданите на Девня, имат право на здравословни условия на живот и бъдеще за деца им!

Категорично възразяваме срещу реализирането на това инвестиционно намерение и ще предприемем всички допустими от закона действия за недопускането му, като безрезервно подкрепим всички действия по този казус заведени от Гражданско сдружение "Дишай, Девня“! "








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Природни стихии
Изчезна 12-годишно дете от Перник
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: