Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Девненци ще участват в световен граждански проект за независим контрол на състоянието на въздуха
Автор: Пламена Николова 10:16 / 06.11.2020Коментари (0)1841
©
Архив
Девненци ще участват в световен граждански проект за независим контрол на състоянието на въздуха, съобщиха за Varna24.bg от Сдружение "Дишай, Девня".

От организацията са изпратили писмо до кмета на Девня Свилен Шитов и до директора на РИОСВ-Варна, което публикуваме без редакторска намеса.                                      

"С настоящето писмо представяме кандитатурата на сдружение “Дишай, Девня" за участие в  Програма за финансиране на граждански инициативи в полза на местната общност от бюджета на Община Девня за 2021 година - за отпускане на целеви средства в размер на 2100 лв. от бюджета на Община Девня.  

Средствата ще бъдат изразходвани за осигуряване на 6 измервателни станции на въздуха в рамките на проекта Luftdaten.info и изработване и администриране на сайт, чрез който гражданите в реално време по всяко време на денонощието ще имат достъп до отчета на тези измервателните станции на въздуха - Luftdaten.info ще генерира постоянно обновяваща се карта с данните за ФПЧ за града.

Инсталирането на измервателните станции е наложително, предвид многобройните оплаквания на граждани от Девня за влошаване състоянието на въздуха /обгазяване и неприятни миризми/ и срещу многобройните инвестиционни предложения на територията на общината, свързани с горене на опасни и неопасни отпадъци. Граждани и сдружения възразяват категорично в писма и подписки  срещу тези  инвестиционни намерения на фирми, като ги адресират до институции, свързани с опазване на околната среда, здравето и живота на гражданите. Инсталирането на тези измервателни станции на въздуха би дало спокойствие на гражданите, които са изключително притеснени от тенденцията на влошаване на качеството на въздуха, който дишат те и децата им.

Гражданите – осиновители на измервателните станции ще имат грижата за инсталиране на станциите на различни места в града, ще осигурят изработването, администрирането на сайта и популяризирането му сред населението на град Девня и околните населени места. Luftdaten.info ще генерира постоянно обновяваща се карта с данните за ФПЧ за града ни.

Какво е Luftdaten.info? Преди близо три години гражданите на Щутгарт, Германия стартират проекта Luftdaten.info, за да насочат вниманието на всички към хроничните проблеми, свързани със замърсения въздух в техния град и хроничното нежелание на властите да вземат устойчиви мерки за решаване на проблема.

Днес проектът работи в над 75 държави по света и една от първите от тях е България. Местни групи, състоящи се от дизайнери, разработчици, журналисти и други, се срещат редовно в лабораториите на Luftdaten.info и техните представители по света. Те разработват приложения, които информират, оказват положително влияние и подкрепа в обществото и правят работата на държавни и общински ведомства и агенции по-прозрачни.

Luftdaten.Info постави само за няколко седмици темата за мръсния въздух, от която властите бягаха, сред най-важните теми на обществото в Европа. Картите ни днес са източник за информиране в реално време за замърсяването с опасните фини прахови частици.

Едни от основните цели на работата на гражданите от сдружение “Дишай, Девня" е информиране на обществеността за реалното състояние на околната среда и източниците на замърсяване, както и развитие, подпомагане и реализиране на граждански инициативи, насочени към подобряване качеството на атмосферния въздух и околната среда.

Уверени сме, Г-н Кмет, че и политиката на Община Девня в областта на екологията и здравеопазването е реална, а не на думи грижа за здравето на хората от Девня и околните населени места", се посочва в писмото.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
Лоша инфраструктура във Варна
Влизането на България в Шенген
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: