Девненци зарязаха лозите и отпиха от най-добрите домашни вина

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
17:05 / 14.02.2017
1648
Самодейци от четири читалища на територията на община Девня отбелязаха народния празник Трифон Зарезан. С песни, хора, зарязване на лозята и конкурс за най-добро домашно вино - така премина Денят на лозаря в различни селища на индустриалната община. 

Самодейни състави при НЧ "Просвета" изнесоха богата фолклорна програма на площада в квартал "Девня 1". Те се помолиха на Слънцето за хубаво време и берекет, за да напълнят бъчвите наесен с руйно вино. В традиционния обред по зарязването на лозите там се включиха заместник-кметът на Община Девня Донка Йорданова и председателят на Общинския съвет Владимир Ненков. На празника имаше и много юноши от фолклорните групи при читалището, което е гаранция, че народните традиции в Девня няма да бъдат забравени. 

Двамата представители на местната власт бяха извозени ритуално с каручка под асмата на гостоприемен дом в квартал "Река Девня", където също бе изпълнен обред по зарязване. Преди това самодейци от НЧ "Отец Паисий" изнесоха кратка празнична програма, която се отличаваше с вдъхновяващи песенни и танцови изпълнения.
Докаран в традиционна носия и с бъклица в ръка, председателят на читалището в село Кипра посрещна всички желаещи да се включат в народната веселба. Самодейна група изпълни хумористични песни, свързани с празника Трифон Зарезан. 

Мало и голямо изви дълго хоро в салона на читалището, а гостите имаха възможността да участват в празнична томбола, на която бяха раздадени различни. Първенци в традиционния конкурс за най-добро вино в селото станаха Георги Гагов (за червено вино) и Христо Иванов (за бяло вино). Кипренецът Николай Колев пък за поредна година бе коронясан с титлата "Цар на лозята". 

Конкурс за най-добро домашно вино се проведе и в село Падина, където конкуренцията бе малко по-голяма от тази в Кипра. Празненството се състоя в Младежкия клуб, а кметът на Падина Ивелина Йоргакиева награди победителите. Първото място местното дегустационно жури отреди за Йордан Михалев, втори се нареди общинският съветник Мартин Иванов, а в почетната тройка тази година попадна и жена - Величка Симеонова, която "скри шапката" на всички участници.

Виж коментарите (0)

Още по темата (9):
12.02.2020 Представят еротични етюди на Ванко Урумов в Градската художествена галерия
14.02.2017 За пример: Любовта на едно българско семейство след 45 г. брак
14.02.2017 МУ-Варна представя в изложба лечебните свойства на гроздето
14.02.2017 14 двойки се вричат във вечна вярност днес във Варна, подаряват им вино
14.02.2017 Трифон Зарезан или Свети Валентин - какво ще празнувате днес?
13.02.2017 Празник за Свети Валентин стягат във Варненския зоопарк
Още новини от Регионални новини:
Откриха скелет на гигант при разкопки за строеж в община Средец
Министър Милошев обсъди перспективи за развитието на район Странд...
Строят 28 вили в района на защитена зона
Започва делото срещу убиеца от Прилеп
Млада двойка не хареса живота в града, осъществиха мечтата си за ...
Дни на отворените врати на детските заведения в Добрич 


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).