Девненската общественост почете паметта на Георги Бенковски

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:34 / 25.05.2018
1746
Представители на местната власт в Девня и обществеността днес почетоха 142 години от смъртта на българския революционер Георги Бенковски. На възпоменателната церемония във възрожденския кът присъстваха кметът Свилен Шитов, заместникът му Донка Йорданова, секретарят на Община Девня Елка Драгулева, общинският съветник от ПП ГЕРБ Димитър Николов и др.

Заместник-кметът Донка Йорданова разказа накратко за живота и делото на великия българин, чиято фигура е и основна в организацията на Априлското въстание. Бенковски обаче бива предаден от българина дядо Вълю и на 25 май 1876 година (12 май по стар стил) е убит от край река Костина в Тетевенския балкан, пронизан от куршума на Рюзгяр Хаджи Ахмед ага. Като доказателство за смъртта му главата на войводата е отрязана и изпратена в София. Очевидец на убийството е Захари Стоянов, който описва всичко в епохалната си книга "Записки по българските въстания“, която вече не се изучава в българските училища.

След като запазиха едноминутно мълчание, девненци положиха цветя и икебана на бюст-паметника на Георги Бенковски. От името на местната власт кметът Свилен Шитов и общинският съветник Димитър Николов поднесоха възпоменателен венец.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Как скандал прерасна в денонощен тормоз
След пострадало дете започват проверка на детски център
Една област във Варненско ще получи стабилна финансова инжекция з...
Пътят София-Варна е блокиран! Има катастрофа и един ранен!
Арестуваха мъж, ухапал майка си
Почивката в Слънчев бряг излиза колкото тази на Бали, а Токио се ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).