Девненски ученици пресъздадоха гладиаторски битки с боб, леща и слънчоглед

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
08:50 / 19.05.2017
950
Живописният и наситен с древна история парк пред Музея на мозайките в Девня се превърна в детско арт ателие. Със средствата на приложното изкуство петокласници и шестокласници пресъздадоха своите представи за гладиаторските битки в античния амфитеатър на Марцианопол, чиито руини са част от съвременния екстериор на квартал "Река Девня".

Инициативата за детското арт ателие е на общината и е по повод Международния ден на музеите - 18 май. В нея се включиха общо 20 ученици от двете девненски училища.

Директорът на музея Иван Сутев въведе децата в темата, разказа им за древната история на града и за гладиаторите - едни от най-легендарните фигури в човешката история.

Нещо повече - Музеят на мозайките съхранява веществено доказателство за гладиаторските битки, които са се организирали в амфитеатъра на Марцианопол.

Става въпрос за надгробната плоча на гладиатора Тосин Марциан, който според археолозите е загинал при зрелищен бой през III век от н.е. През Средновековието камъкът е преизползван за покриване на друга гробница, но релефните надписи и изображения, сред които и на куче, са добре запазени.

В рамките на деня учениците претвориха своите представи за гладиаторите и техните ожесточени битки. За целта те използваха пластелин и естествени "мозайки" като слънчоглед, боб, леща и др.

На събитието присъстваха заместник-кметът на Девня Донка Йорданова, секретарят на общината Елка Драгулева и други служители на местната администрация. Заместник-кметът благодари на учениците за проявеното старание и талант, като отчете, че темата на арт ателието не е била никак лека. От името на общината децата получиха като подарък изобразителни материали и пособия за рисуване.

Художествените произведения от арт ателието бяха изложени в Музея на мозайките. На 3 и 4 юни те ще обогатят пространството в близкия амфитеатър, където ще се проведе античният фестивал "Марцианопол - животът в древния град".


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Как скандал прерасна в денонощен тормоз
След пострадало дете започват проверка на детски център
Една област във Варненско ще получи стабилна финансова инжекция з...
Пътят София-Варна е блокиран! Има катастрофа и един ранен!
Арестуваха мъж, ухапал майка си
Почивката в Слънчев бряг излиза колкото тази на Бали, а Токио се ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).