Девненски завод трови системно хидросферата със сулфати

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
08:32 / 08.01.2018
1516
Заводът "Девня цимент" изпуска наднормено съдържание на сулфати в река Девня. Това става ясно от доклад на РИОСВ-Варна, утвърден от нейния директор на 22 декември м.г., а тези дни и качен на официалния сайт на екоинспекцията. 

Още на 8 август м.г. в завода е извършена контролна проверка, при която е взета водна проба от поток дренажни води преди заустването им в река Девня. При емисионна норма от 250 мг/дм3 (милиграма на кубичен дециметър) е установено съдържание на 265 мг/дм3. 

Направена е препоръка за изграждане на нови мониторингови пунктове на входа на потока, непосредствено преди площадката на завода. Резултатите от взетата оттам водна проба показват още по-високи стойности по показателя "сулфати" - 835 мг/дм3, което означава, че изхвърлените от "Девня цимент" дренажни води променят и органолептичните характеристи на речната вода, а това оказва пагубно въздействие върху екосистемите.  

В доклада на РИОСВ-Варна е записано, че към 30.09.2017 в р. Девня са заустени 130 920 м3 дренажни води с наднормено съдържание на сулфати. Става ясно, че заводът системно замърсява реката по този показател, поради което от дружеството са възложили специализирано проучване по въпроса на проф. д-р Алексей Бендерев - ръководител секция "Хидрология" към геологическия институт на БАН. Становището на учения не е огласено в доклада на екоинспекцията, но такова очевидно има, защото на негова база са предприети действия за актуализиране на комплексното разрешително на "Девня цимент".  

Повечето сулфати са разтворими във вода с изключение на калциевия, стронциевия, бариевия и оловния сулфат. От РИОСВ-Варна не уточняват какъв е видът на сулфатите, с които "Девня цимент" замърсява реката. 


Виж коментарите (1)
Още новини от Регионални новини:
Как скандал прерасна в денонощен тормоз
След пострадало дете започват проверка на детски център
Една област във Варненско ще получи стабилна финансова инжекция з...
Пътят София-Варна е блокиран! Има катастрофа и един ранен!
Арестуваха мъж, ухапал майка си
Почивката в Слънчев бряг излиза колкото тази на Бали, а Токио се ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).