Девня приюти авантюрист, попаднал в плен на снежната виелица

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
14:25 / 28.02.2018
3478
25-годишен французин, тръгнал на пътешествие из Европа с велосипеда си, намери спасителен пристан от кучия студ в Девня. На 14 октомври м.г. младият режисьор Александър Хагенмюлер предприема самостоятелен велопоход из Стария континент, за да снима документален филм. Минава през десет държави, преди да стигне до България.

Във вторник, 27 февруари, той тръгнал от Варна за Сливен, но по пътя осъзнал, че зимата в България не е като на други географски ширини. Премръзнал, французинът с немска фамилия се озовал с колелото си в Девня и потърсил убежище в местен автосервиз. Майсторите го приютили, нагостили го със суджук, ябълки и червено вино, след което се обадили на заместник-кмета Донка Йорданова, за да съобщят за странния гост.

От Община Девня своевременно осигуриха подслон и храна на бедстващия пътешественик, а кметът Свилен Шитов се запозна лично с госта и му предложи да остане в Девня до 3 март, за да се включи в общоградското честване по повод 140 години Свободна България. Александър откликна на поканата и благодари на кмета и местната общественост за гостоприемството и топлото отношение. "Първоначално много се притесних от тази среща. Бях с мръсни дрехи и в ужасен вид, но кметът ме посрещна радушно, здрависа се с мен и ме накара да се почувствам специален", сподели Александър.

Александър е роден в Страсбург и преди година завършва "Културен и арт мениджмънт" в Университета в Ла Рошел. Казва, че като режисьор иска да покаже общуването на един велосипедист с хора от различни култури и носители на различен манталитет.

Снощи група девненци решиха да изненадат чужденеца и да го изкарат от приюта, в който е временно настанен. Те го разведоха до Вълшебния извор и му показаха река Девненска, след което отседнаха в местно барче. На по бира Александър бе запознат с древната история на града, прочете очерк на английски за неговото минало и настояще и получи подарък. Днес гостът разгледа експозициите в Музея на мозайките, които ще влязат в неговия филм. Едночасовата лента наесен ще гледат посетителите на различни по тематика фестивали, както и аудиториите на средни и висши училища във Франция.


Виж коментарите (1)

Още по темата (225):
22.10.2018 Община Варна: Всички училища и детски градини са готови за посрещането на зимата
30.05.2018 Уволниха шефа на спорта и още петима от БНТ!
24.03.2018 Време е да изпратим зимата по живо, по здраво!
24.03.2018 Последен напън на зимата: Прогнозират снежна събота!
23.03.2018 Сахара изпрати цветен сняг у нас
22.03.2018 Катастрофи и закъсали тирове по пътя Варна-Добрич, затварят го за камиони
Още новини от Регионални новини:
Млада двойка не хареса живота в града, осъществиха мечтата си за ...
Дни на отворените врати на детските заведения в Добрич 
Масов бой с бухалки и метални тръби, четирима ранени и един задър...
След срутването на подпорна стена: Продължава разчистването на АМ...
Как скандал прерасна в денонощен тормоз
След пострадало дете започват проверка на детски център


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).