Девня ще се утвърждава като дестинация за културно-винарски туризъм

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:50 / 14.02.2017
742
Девненската долина ще се превърне в уникална винарска дестинация, която ще предлага на туристите културно-исторически маршрут до Музея на мозайките. Това заяви кметът на общината Свилен Шитов в навечерието на Деня на лозаря Трифон Зарезан, който е и Ден на археолога.
 
Общинският съвет вече одобри инвестиционното предложение на местната фирма "Девина Смарт" за изграждане на малка винарска изба в местността Комлука над Повеляново. Очаква се проектът да бъде реализиран до 2 години, като паралелно с това инвеститорът ще възстанови и някогашните лозови насаждения със стария винен сорт грозде "Димят". 

Бъдещата изба край Повеляново ще произвежда бели и червени вина по стари технологии и в малки серии, съобщи управителят на "Девина Смарт" Драгомир Славчев. По думите му изборът на Девня за винарска дестинация е вдъхновен от хилядолетната история на общината. 

Лозарството и винарството са били сред основните земеделски дейности на територията на Марцианопол, за което свидетестват и проучванията в крайградските римски вили на древния град. 

По линия на публично-частното партньорство общината и инвеститорът ще изградят културно-исторически коридор между винарната за дегустация и Музея на мозайките, който е построен върху основите на антична градска къща (villa urbana) с многоцветни подови мозайки. 
 
Така туристите, освен че ще дегустират висококласни сортови вина, ще имат възможността да се пренесат столетия назад във времето, за да усетят древния дух на Девня, подчерта кметът Свилен Шитов, който си е поставил за задача да засенчи индустриалния имидж на общината. Той разкри, че в музея на посетителите ще се предлага и специална серия вино "Мозайки", което ще се произвежда в избата край Повеляново.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Откриха скелет на гигант при разкопки за строеж в община Средец
Министър Милошев обсъди перспективи за развитието на район Странд...
Строят 28 вили в района на защитена зона
Започва делото срещу убиеца от Прилеп
Млада двойка не хареса живота в града, осъществиха мечтата си за ...
Дни на отворените врати на детските заведения в Добрич 


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).