Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Диво къмпингуване! Спипаха много незаконни каравани край Варна
Автор: Димитър Щерев 08:50 / 19.04.2024Коментари (10)4427
©
На голям брой незаконно паркирани каравани за диво къмпингуване, се натъкнали проверяващи край Варна. Част от превозните средства дори нямали регистрационни табели.

Това е довело до предприемането на конкретни действия и мерки срещу дивото къмпингуване на територията на Черноморското крайбрежие в землището на селата Ново Оряхово и Шкорпиловци, съобщиха от Община Долни чифлик.

В началото на месец април тази година, след сигнал за незаконно разположени кемпери, каравани и други съоръжения, със заповед на кмета на община Долни чифлик https://dolnichiflik.bg/, комисия е извършила проверка в землището на с. Ново Оряхово и с. Шкорпиловци. Проверката е във връзка с чл. 10а и чл. 30, ал. 1-3 от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие /ЗУЧК/ за опазване от къмпингуващи с кемпери, каравани, палатки и МПС в посочените територии.

Установени са били множество нарушения:

В района на местност Камчийски пясъци, в землището на с. Ново Оряхово, община Долни чифлик са били паркирани 6 каравани и 1 микробус и 1 ремарке без регистрационни номера. Проверяващите са намерили постройка от дървени палети, натрупан дървен материал, маси, столове, гуми, шезлонги, хладилник, бетонови блокчета, пейки, метално барбекю и мивки.

В района на местност Изгрев-Хоризонт, в землището на с. Шкорпиловци, община Долни чифлик са били паркирани 55 каравани от които само 11 са били с регистрационни номера и 1 бус. Имало е 7 палатки, маси, столове, метална конструкция на шатра, а караваните са имали табели, че са охранявани от СОТ. 

В землището на с. Шкорпиловци, община Долни чифлик са били разположени 2 каравани, маса, столове, пейки, гуми, дървени палети и мивка.

Комисията не е установила собствениците на неправомерно паркираните каравани, на палатките и на другите обекти, а за нарушенията е бил сезиран по компетентност Директора на областна дирекция на МВР – Варна за ангажиране на  административно наказателна отговорност на нарушителите.

След констатираните нарушения Община Долни чифлик е предприела незабавно действия по компетентност. Поръчани и изработени са стикери, в които е бил посочен 25-ти април 2024 година като краен срок за доброволно премахване на незаконно разположените кемпери, каравани и съоръжения. При разлепването на стикерите е било установено, че каравани има останали само в местност Изгрев-Хоризонт.

След излъчването и на репортаж по Канал 1 на БНТ, който показа реалната картина на подготовката за диво къмпингуване в защитената местност в района на с. Ново Оряхово, караваните и палатките са били премахнати.

Община Долни Чифлик е изработила и до края на тази седмица ще постави обозначителни и информационни табели в района на м. Камчийски пясъци и м. Изгрев-Хоризонт в землището на с. Шкорпиловци. Те забраняват разполагането на кемпери, каравани, палатки и паркирането на МПС в посочените територии.

Припомняме, че съгласно разпоредбата на чл.10а, ал.4 от ЗУЧК,  палатки, кемпери или каравани не могат да бъдат разполагани в границите на защитени територии - природна забележителност и защитена местност, каквито са посочените територии.

Идната седмица, на 26-ти април 2024 година, когато изтича предупредителният срок за доброволно премахване на незаконно разположените кемпери, каравани и други съоръжения, предстои нова проверка.

Мерките срещу дивото къмпингуване не са само във Варненска област. Така че не се успокоявайте и не планирайте незаконни почивки по Черноморието. Проверки текат и в Бургаско, където заради множеството заливчета, районът е притегателен за кемпери и палатки. Вижте какво е по Южното Черноморие ТУК.



Още по темата: общо новини по темата: 105
01.05.2024 »
01.05.2024 »
01.05.2024 »
01.05.2024 »
01.05.2024 »
30.04.2024 »
предишна страница [ 1/18 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 19.04.2024 г.
0
 
 
Да им се чудим на акъла на проверяващите... Нали правилата и законите са направени за да се нарушават. Как така ще казват на великите екозащитници с каравани и палатки и кемпери, къде ще се разполагат. Безумие. Та те (не)пазят природата, (не)хвърлят боклуците си в кошчетата и (не)чистят. Само (дано) някой да ги пипне с пръст....
0
 
 
Тези с кемпери/каравани/палатки са напаст като скакалците - мислят си, че всичко е тяхно. Много са нахални.
Aнонимен
на 19.04.2024 г.
0
 
 
Разбира се, че ще рагонват караваните от защитените територии. В тези територии могат да се строят само хотели, а и тези бедняци ощетяват вече построените хотели като вместо да нощуват в бетонно-стъклените комплекси имат наглостта да си изкарват добре и то без да плащат на тези, които са си извоювали да строят дори на дюни. Нека не забравяме, че закона също забранява караваните върху дюните, за разлика от хотелите, които имат негласното право да се строят върху дюни и така доста дюни изчезнаха от картите.
Aнонимен
на 19.04.2024 г.
+1
 
 
Щом ще се изпълнява закона за защитените местности, да се задължи община Долни чифлик, да премахне всички полу срутени бунгала и постройки от бившите къмпинги.Видът им в момента е като в г**а и Украйна.
Aнонимен
на 19.04.2024 г.
+1
 
 
Нагли нищожества. Всички да бъдат съдени и глобени. Навлеци. Мъкнат се всякакви боклуци и оставят след себе си мизерията си. Превърнаха плажа в бунище. Откъде накъде. Глоби и конфискация на имуществото. Това трябва.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: