Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Добричлии подхвърлят бездомните си кучета във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 10:32 / 03.12.2014Коментари (0)741
© Bulphoto
Имаме сигнали, че от съседни общини, в които няма приют за безстопанствени четириноги, носят и изоставят на наша територия бездомни кучета. Една от тях е Добрич. За това алармира пред в. "Черно море" зам.-кметът по сигурността Тодор Иванов. На този етап не е заловен никой, но контролът в това отношение ще се засили. Изоставените по този начин кучета увеличават популацията на четириногите и община Варна е принудена да ги прибира в приюта в с. Каменар. Втората основна причина за нашествието от лаещи четириноги по улиците е, че преди зимата много варненци изоставят своите домашни любимци, охранявали през пролетта и лятото техните вили и дворове в лозята край града. Това са здрави кучета, некастрирани, което също допринася за увеличаване на популацията в морския град, каза още зам.-кметът.

Той бе категоричен, че приютът в с. Каменар работи добре и това се дължи и на усилията на управляващата го ресорна общинска дирекция "Управление на сигурността и контрол на обществения ред". Данните за дейността му по основните показатели са в пъти по-добри в сравнение с м.г., посочи Иванов. Например през 2013 г. уловените безстопанствени кучета са 147, а през единадесетте месеца на 2014 г. - 846. Увеличението е близо 6,5 пъти. През м.г. кастрираните кучета са 58, сега - 678. По този показател увеличението е близо 12 пъти. През м.г ваксинираните четириноги са 111, сега - 828. И друг важен показател - осиновяването. През 2013 г. е намерен дом на 33 кучета, през т.г. - на 105. Тези резултати говорят красноречиво за обема на работата. Проблеми в приюта обаче не липсват. Те са свързани най-вече с постоянната липса на средства, на обучени кадри и на ветеринарни специалисти.

Разчитаме много и на неправителствените организации, каза още Тодор Иванов. Повечето от тях са коректни. Когато установят нередности, идват на среща в общината, обсъждаме проблемите и заедно намираме решение. Много важно в това сътрудничество е намирането на общ език. Миналата събота например доброволците от едно НПО изведоха на разходка 44 кучета. Помолили сме ги все пак да не провеждат своите инициативи непременно в празничните дни, тъй като това е свързано със заплащане на извънреден труд на персонала на приюта, а общината не разполага с неограничени средства, посочи зам.-кметът. Той не скри, че има и НПО, които се изживяват като контролни органи. Идват в приюта само да критикарстват, не да критикуват, да търсят лични облаги и на базата на тях да обвиняват един или друг общински служител. Нерядко заснемат обстановката в приюта и пускат снимките в интернет, като преиначават фактите, каза още Тодор Иванов.

Той похвали работата на общинското звено за контрол и регистрация. През 2013 г. неговите служители са работили по 223 жалби, през т.г. - по 257. Увеличение има и на броя на издадените актове за констатирани нарушения - 151 през м.г. при 202 сега. Същото се отнася и за наказателните постановления. През т.г. те са 183, с 61 повече в сравнение с 2013 г. След общинска полиция това звено е с най-много съставени актове за административни нарушения, обобщи зам.-кметът Тодор Иванов.

Източник: в. "Черно море"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Енергийна криза
Тежка катастрофа с много ранени край "Маказа"
Катастрофи във Варна
България в еврозоната
Детето на Явор Божанков простреля друго в крака
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: