Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Долни чифлик разработи своя стратегия за туризма
Автор: Екип Varna24.bg 10:19 / 16.03.2015Коментари (0)515
Долни чифлик вече ще има своя Програма за развитие на туризма за 2015-2017 г. Тя е разработена на основание чл.12 т.1 от Закона за туризма. Документът ще бъде приет на следващата сесия на общинския съвет. "Програмата е изготвена с цел да се откроят приоритетите на общината в областта на туризма, да се насърчи използването на природните дадености за развитие на икономическия потенциал и да се аргументират проектите ни, които ще бъдат предложени за финансиране от фондовете на Европейския съюз", обясни кметът Борислав Натов.

Програмата е структурирана в шест раздела. В първия е направен анализ на съществуващото състояние и на тази основа по-нататък са определени силните и слабите страни, възможностите и заплахите в областта на туризма. Създадена е визия на общината и са определени стратегическите цели за постигане на крайното желано състояние на туризма. Разработен е и план за действие, който включва мерки за достигане на стратегическите цели.

Сред най-благоприятните условия за развитие на туризма са природогеографските и биоклиматични ресурси, се посочва в програмата. Зимата е сравнително мека, пролетта - прохладна, лятото - сухо, слънчево и топло, а есента-топла и продължителна. От средата на юни до края на септември - повече от 115 дни, времето е изключително благоприятно за балнео- и възстановителни процедури и таласотерапия. Освен това пясъчно-плажната ивица при устието на р. Камчия и р. Фъндъклийска е най-дългата по българското Черноморие. На територията на общината тя е 9,7 км.

В община Долни чифлик има три резервата, най-големият от който е "Камчия", пет защитени местности и една природна забележителност.

На територията на общината се намира Държавно ловно стопанство "Шерба" с. Горен чифлик. В него се развъждат благородни елени, елени лопатари, сърни, диви свини и муфлони, а от дребния дивеч - зайци, фазани, яребици. На гостите се предлага екотуризъм, фотолов, спортен риболов, лов на диви свине, бекаси, фазани, лисици и чакали. Петте язовира и двата рибарника на територията на общината пък дават възможност за спортен риболов, излети и пикници.

Сред благоприятните условия за развитието на туризма са и намиращите се в региона археологическите паметници, е посочено в програмата на Долни чифлик за развитието на туризма. Белег от присъствието на траките по тези земи е крепостта "Ерак", която все още е слабо проучена. Най-внушителни са следите, оставени от римляните. Това са части от строената при Юстиниан (527-565 г.) мощно укрепителна система в източната част на Стара планина. Тя е минавала край нос Емине и селата Голица и Булаир. Останки от защитната стена, четириъгълни кули и верига от римски военни фортове може да се видят край село Бърдарево и край гр. Долни чифлик. А раннохристиянските гробища и базилика, както и старобългарския укрепителен вал "Табия" край с. Шкорпиловци са свидетели на по-късни епохи.

На територията на общината има паметници, свързани с антифашистката съпротива. Всички те са от партизанския отряд "Васил Левски " с командир Гроздьо Желев. В м. Шерба са двата бункера на отряда.

В сградата на НЧ "Изгрев" гр. Долни чифлик пък се намира етнографска сбирка, която представя народния бит от ХІХ и началото на ХХ век - поминък, занаяти, селско стопанство, обзавеждане, облекла от Долни чифлик и общината, от Дюлино, Хасково, Габрово, Трънско, леринско-гръцка Македония.

На територията на общината има създадена туристическа инфраструктура и се предлагат услуги, в които е заложен огромен потенциал за развитие. В крайморския район са формирани четири курортни комплекса: "Камчия - Лонгоза", "Шкорпиловци - север", "Шкорпиловци - юг" и "Шкорпиловци - село". Предлага се богат избор на бази за настаняване по отношение на цени и брой места в хотели, почивни станции, бунгала, частни домове и пр. Категоризирани са 82 заведения за хранене и развлечения с общ капацитет 4 857 места за сядане.

В планинските райони пък има екопаркове, хижи и къщи за гости.

Общината прави всичко възможно да решава във времето проблемите с инфраструктурата в региона. С реализацията на проект по САПАРД е ремонтиран общински път ІV-90037 Старо Оряхово - Шкорпиловци от км. 0+000 до км. 12+000 и е възстановен моста при устието на р. Фъндъклийска. Проблемите с водоподаването на общините Долни чифлик, Аврен, Бяла и Обзор са решени с пускането в експлоатация на магистралния водопровод "Камчийски пясъци". Изградена е пречиствателна станция за отпадни води за 2 000 жители в с. Шкорпиловци.

Сред благоприятните условия за развитието на туризма в програмата са посочени още традициите във фолклора и художествената самодейност, наличието на състави с готовност за разнообразие по жанрове и програми при читалищата в гр. Долни чифлик и селата, доброто съжителство на различните етноси, религии и култури.

В Програмата за развитието на туризма в община Долни чифлик са определени и неблагоприятните фактори. Това са липсата на цялостен туристически продукт, недостатъчната туристическа инфраструктура, отсъствието на туристическа информация и интерпретация и на комуникации в най-атрактивните за туризъм райони. Отрицателно въздействие има и ниската квалификация на обслужващия персонал, както и липсата на обособено място, където да се излагат занаятчийски, кулинарни и други характерни местни продукти.

Въпреки съществуващите проблеми, съвсем реални са възможностите за още по-динамично развитие на морския, познавателния, ловния, риболовния и селския туризъм. Общината ще залага и в бъдеще на използването на средствата на националните и европейски фондове за финансиране на проекти, ще продължи усилията си за подобряване на базата за забавления и спорт и за създаване и маркиране на маршрути с подходящи атракции и оборудване. В стратегията е заложено още изграждането на туристически информационен център, защита на запазените марки за местни туристически продукти и тяхната реклама и други мерки.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Наводнения 2024
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: