Държавата ще строи улици до обградени от частни земи плажове

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:08 / 16.09.2010
443
Държавата ще отчуждава земи и ще строи улици около черноморските ни плажове, до които няма свободен достъп, тъй като са обградени само от частни земи. Това обмислят от Министерството на регионалното развитие и благоустройството. С измененията в Закона за устройството на черноморското крайбрежие плажните дюни пък отново ще бъдат вкарани в територията на плажовете и така пак ще станат държавна собственост, обяви заместник-регионалният министър Екатерина Захариева. Основната цел на готвените промени е да се осигури по-добро стопанисване на плажовете, както и свободен достъп на хората до тях.

По Черноморието ни има 25 плажа, до които няма свободен достъп, тъй като са обградени от частни земи, върху които най-често са построени хотели и хотелски комплекси, обясни заместник-министър Захариева. Когато държавата е реституирала къмпинги и курортни комплекси не се е погрижила за това да осигури достъп до собствения си имот. Тази липса на политика ще коства пари на българския донъкоплатец. Първо сме реституирали и приватизирали, сега ще трябва да отчуждаваме частните земи за улици.

Стъпки в тази посока са вече направени за къмпинг Градина. Предстоят действия за осигуряването на достъп и до други плажове, сред които Русалка, къмпинг Ахелой и къмпинг Делфин.

В измененията на закона ще залегне зонирането на плажовете, както и връщането на дюните в територията им. "Независимо че за тях няма да се събира концесионно възнаграждение, поне ще бъде ясна отговорността и задължението за този, който трябва да ги съхрани и ще бъде ясно, че няма някак си между другото собствеността да се трансформира да стане частна и да се появят хотели върху нея", обясни зам.-министърът.

С промените в закона се обмисля да има достъп на външни хора до затворените плажове на хотелските комплекси, както и да се осигури безплатен достъп до чадъри и водно спасително обслужване на някои плажове. По думите на Захариева до края на ноември предложенията трябва да бъдат внесени за разглеждане в Министерския съвет.

Източник: Дарик


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Прокуратурата задържа за 72 часа шофьорът, който блъсна и уби мъж...
Повече от 40 минути реанимационен екип към МБАЛ - Благоевград е о...
Повдигнаха обвинение на 37-годишен мъж за убийство на негов позна...
Брутално убийство в Силистра 
Трагедия с 5-годишно дете разтърси Благоевград
Белгиец с алкохол в кръвта помля автомобил на пътя Варна-Бургас, ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).