Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Две професионални паралелки с прием след VII и VIII клас ще бъдат разкрити в Девня
Автор: Екип Varna24.bg 10:40 / 21.02.2017Коментари (0)1182
©
Регионалното управление на образованието (РУО) във Варна представи предложението за държавния план-прием по двете нови специалности в СУ "Васил Левски" - гр. Девня. През новата 2017-2018 учебна година в средното училище ще бъдат разкрити две професионални паралелки с прием по документи след завършено основно образование.

Кандидат-гимназистите, които тази година ще завършат основното си образование в VII клас, ще могат да подават документи в СУ "Васил Левски" за прием по специалността "Автоматизация на непрекъснати производства". За целта се предвижда да бъде разкрита една паралелка с 26 свободни места. Още една професионална паралелка със същия брой вакантни местна ще бъде сформирана и за кандидат-гимназистите след VIII клас, като тя ще бъде разделена на две професионални направления. 13 ученицище се профилират по специалността "Електрообзавеждане на производството", а другите 13 - "Автоматизация на непрекъснати производства", обясни директорът на СУ "Васил Левски" Георги Петков. 
 
"Новото в предложението за държавния план-прием е, че той е ориентиран изцяло към икономиката на област Варна и в частност - на икономическите стратегии и планове на общините", обясни началникът на РУО - Варна Венцеслава Генова. Така например индустрията в Девня изпитва остър недостиг на електротехници и техници по автоматизация и гарантира, че успешно завършилите веднага ще бъдат наети на работа. Отделно от това корпорациите, които държат химическата промишленост в града, ще предложат пакет от материални стимули за юношите и учителите и ще подпомогнат училището в осигуряване на материално-техническа база за часовете по практика. 

Инициативата за профилирането на гимназиалното обучение в Девня е на кмета на общината Свилен Шитов и индустриалния комплекс, като водещ партньор от страна на бизнеса е "Девня Цимент". Идеята е да се спре "изтичането на мозъци" от града, да се пресекат негативните демографски тенденции и да се осигури квалитетна работна ръка за нуждите на тежката промишленост в Долината на голямата химия. 

Специалностите, по които ще бъдат обучавани гимназистите в Девня, се котират високо в целия свят, така че девненските заводи далеч няма да бъдат единствената, а сигурната им възможност за успешна реализация, обясни кметът Свилен Шитов. Специалността "Автоматизация на непрекъснатите производства" няма аналог в цяла Варненска област, което ще наложи работна група да посети професионална гимназия в Пловдив, за да почерпи специфичен опит за организацията на учебния процес по това направление. За другата специалност - "Електрообзавеждане на производството" - ще се проучат добрите практики в ПГ по електротехника - Варна. Най-вероятно от там ще бъдат осигурени поне двама педагози с инженерно образование, които да преподават на учениците в Девня. 

Предстои план-приемът по новите специалности да бъде одобрен от Министерството на образованието и науката, след което в Девня и съседни общини ще бъде разгърната мащабна кампания за новите професионални паралелки.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Парламентарни избори 2024
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: