Екологично! Община Белослав спечели проект за изграждане на фотоволтаични централи

Автор: Димитър Щерев
Коментари (0)
13:26 / 21.12.2023
1851
Фотоволтаични централи ще бъдат в Община Белослав по спечелен проект по "Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г.", научи Varna24.bg.

Одобрено е проектно предложение “Повишаване на енергийната ефективност на сгради общинска собственост в Община Белослав“ за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ, на стойност 975 740,88 лв. без ДДС по Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г.

В рамките на проекта, който е със срок на изпълнение 10 месеца, се предвижда да бъдат изградени фотоволтаични инсталации (ФЕЦ) за покриване на собствените нужди на четири сгради - общинска собственост:

- Общинска администрация в Белослав - 70 kW;

- ДГ "Дора Габе", с. Езерово - 30 kW;

- ДГ "Незабравка", с. Страшимирово - 40 kW;

- ДГ "Първи юни", гр. Белослав - 30 kW.

Основната цел на проекта е чрез изграждането на фотоволтаични централи да се постигне значителна икономия на енергия, респективно парични средства. Допълнително е направена оценка на спестените количества емисии на CO2, генерирани при производството на електрическата енергия от конвенционалните централи.

Ползата от ФЕЦ за екологията е голяма, тъй като успешно ограничава вредното влияние върху околната среда, предизвикано от традиционните горива. ФЕЦ дoĸaзaнo са щадящи за oĸoлнaтa cpeдa, ĸaтo cъщeвpeмeннo c тoвa възвpъщaт инвecтициятa мнoгoĸpaтнo, намалявайки драстично сметките за електроенергия.

Изграждането на общински фотоволтаични инсталации ще даде възможност на Община Белослав да покрие енергийните нужди на част от сградите общинска собственост. Оползотворяването на потенциала на ресурса от възобновяема енергия ще позволи намаляването на зависимостта от конвенционални енергийни ресурси и външни доставки, а също и до оптимизиране на общинските разходи.

Преобразуването на слънчева светлина в електрическа енергия е напълно екологичен процес, без отделяне на шум и вредни емисии. В проекта са предвидени фотоволтаични панели с различна пикова мощност според нуждите на обектите, съставени от монокристални клетки, с положителен толеранс на мощността, ефективност, температурен коефициент, с висока устойчивост на вятър и повреди от градушка и отговарящи на стандарти IEC61215, IEC61730, IEC61701, IEC62716.

Предстои подписване на административния договор за предоставяне на безвъзмездната финансова помощ.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Да не се изплашите, ако се намирате край Шабла в следващите дни. ...
Млада дама нападна с пръчка мъж на булевард в Шумен
Криминално проявен буйства, чупи прозорци и обижда в болницата в ...
Хванаха пиян водач да шофира в Нови пазар
Ето какво е състоянието на простреляното от полицай 19-годишно мо...
Украинец е нападателят от златарското ателие в Бургас


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).