Експедиция проучва руините на антична сграда в древния Марцианопол

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:04 / 04.10.2018
2303
На територията на историко-археологическия резерват "Марцианополис" в Девня започнаха нови разкопки, които се провеждат под ръководството на д-р Христо Кузов от Регионалния исторически музей във Варна.

Експедицията се фокусира зад Музея на мозайките, където в земните пластове се намират руините на антична жилищна сграда.

Изкопните дейности се извършват от затворници на лек режим, след като Министерството на културата най-накрая отпусна средства за археологически проучвания на инсулата (карето) западно от къщата с мозайките, върху чиито основи е изграден едноименният музей в град Девня.

Разкопките ще обхванат площ от около 70 кв. м. и ще достигнат до 3 метра дълбочина. Какво ли не може да се открие в една антична жилищна сграда, разположена в Квартала на богатите в древния Марцианопол... Желаем успех на археологическата експедиция! Вярваме, че тя ще бъде интересна не само за учените, но и за широката общественост, коментират от Община Девня.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Как скандал прерасна в денонощен тормоз
След пострадало дете започват проверка на детски център
Една област във Варненско ще получи стабилна финансова инжекция з...
Пътят София-Варна е блокиран! Има катастрофа и един ранен!
Арестуваха мъж, ухапал майка си
Почивката в Слънчев бряг излиза колкото тази на Бали, а Токио се ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).