Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Енергото бави строежа на новия търговски център в Девня
Автор: Екип Varna24.bg 08:30 / 09.11.2017Коментари (0)1822
Процедурна хватка на компанията "Енерго-Про", от чиито услуги за доставка на ток Община Девня наскоро се отказа, създава невъзможност за навременното изграждане на общинския търговски център в града, който по проект трябва да бъде готов до края на месеца. За това алармира кметът Свилен Шитов, който възнамерява да сигнализира за казуса Министерството на енергетиката, Комисията за енергийно и водно регулиране, както и Народното събрание. 

Причината за създалата се патова ситуация, която е на път да отприщи социално напрежение от страна на малкия бизнес, е, че от "Енерго-Про", като собственици на електропреносните съоръжения, отказват да присъединят своевременно строителния обект към мрежата за ниско напрежение. По този начин се създава обективна невъзможност на фирмата изпълнител - "Солей 06" ООД, да реализира в срок строително-монтажните дейности, които без съмнение изискват достатъчно мощна електроенергия.

Още на 26 октомври Община Девня е сключила договор с "Енерго-Про" за присъединяване на строежа към мрежата за ниско напрежение, като за целта е заплатила и необходимата такса. Съгласно документа монополистът се задължава да свърже обекта с намиращия се на 50 метра разстояние трафопост и да монтира електромер. 

Въпреки че тази работа може да се свърши за няколко часа, две седмици по-късно от фирмата изпълнител на обекта са принудени да черпят ток от агрегат и от стълбовете за уличното осветление на общината, чиято мощност е недостатъчна, за да се извършват строително-монтажните дейности на пълни обороти. Така например заваръчните работи на площадката днес се осъществяваха с два уреда (електрожени) вместо с шест. "На нас са ни необходими поне 30 киловата мощност, а сега работим при едва 10", оплака се надзорникът на обекта.

Оправданието, което изтъкват от "Енерго-Про Мрежи", е, че съгласно сключения с Община Девня договор срокът за изграждане и въвеждане в експлоатация на присъединителните съоръжения е 3 месеца. Такива били вътрешните правила на предприятието. Излиза, че на монополиста му трябват 90 дни, за да опъне един кабел и да монтира един електромер. 

"Нееднократно съм водил разговори с различните отдели на "Енерго-Про", които си прехвърлят топката едни на други и не поемат ангажимент да ни свържат към мрежата в най-кратки срокове", заяви кметът Свилен Шитов. Той подчерта, че създалата се ситуация ще причини тежки имуществени вреди на малкия бизнес в града, при това в зимния сезон. "Искрено се надявам, че от "Енерго-Про" ще вземат случая присърце. Става въпрос за общински обект, в който 14 фирми ще имат възможност да развиват търговска дейност след съответната процедура за отдаване под наем", добави градоуправникът.

Той не се ангажира с конкретен отговор на какво се дължи бездействието на монополиста, от който зависи присъединяването на обекта към мрежата за ниско напрежение. Не изключи обаче причината за това да е станала възможността, от която се възползва Община Девня, да закупува електроенергия на свободния пазар, сключвайки много по-изгоден договор с друг доставчик на ток.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: