Ето го "Касапина от Буча"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (1)
12:50 / 07.04.2022
1438
Руски военен командир, обвинен за ужасяващите престъпления на неговата част в украинското градче Буча, се оказа ветеран, благословен от Руската православна църква. Подполковник Азатбек Омурбеков, получил прякора Касапинът от Буча, е началник на 64-та самостоятелна мотострелкова бригада, участвала в окупацията на украинското градче край Киев, в което сред руското отстъпление бяха намерени много трупове на цивилни, убити безпричинно.

За Омурбеков се смята, че е на 40 години и през 2014 година е получил медал за изключителна служба от зам.-министъра на отбраната Дмитрий Булгаков.

Мрачни картини на избити хора останаха след руското изтегляне от Буча. Очаквано Кремъл отрече да е замесен в зверствата и нарече кадрите с убитите “грубовата фалшификация", режисирана от самите украинци.

Според InformNapalm – украинска доброволческа инициатива, наблюдаваща действията на руснаците – Омурбеков е бил благословен от православен свещеник преди да бъде пратен в Украйна. Говорейки на църковната церемония, водена от архиепископа на Хабаровск, където е разположена военната част на подполковника, Омурбеков бил казал:

“Историята показва, че водим повечето си битки с нашите души. Оръжията не са най-важното нещо."

Според международния закон военният командир е отговорен за зверствата на своите войски. Ако следователите на Международния криминален съд намерят доказателства за зверствата на хората на Омурбеков, прокурор може да поиска заповед за ареста на лица за представяне на съд. Съдт обаче няма собствена полиция и разчита на тази на страните членки. Русия обаче не е член на съда и Путин няма да екстрадира заподозрени.

Украинският президент Володимир Зеленски шокира ООН с обвинения на Русия в геноцид и сравняването й с Ислямска държава. Той каза, че цивилни са избивани след мъчения, взривявани с гранати, застрелавни в тил и осакатявани.

“Рязали са крайници, рязали са гръкляни. Жени са изнасилвани и убивани пред децата им. Езиците им са били изтръгвани, защото агресорът не е чувал това, което е искал от тях" – каза той.

Зеленски заяви, че всеки, който е извършвал престъпления срещу неговия народ, ще бъде изправен пред съд, подобен на Нюрнбергския процес.

Виж коментарите (1)

Още по темата (4522):
29.04.2024 Нумеролог с интересна прогноза за изборите у нас и края на войната в
Украйна
01.04.2024 Експлозия в Екатеринбург: Избухнал е пожар в цех на предприятието "Уралмашзавод"
21.03.2024 Доц. Искрен Иванов за България в НАТО и ЕС: Сякаш политиците не са наясно какво да правят с бъдещето ни
20.03.2024 ЕК отпусна първите 4,5 млрд. евро по механизма за Украйна
12.03.2024 Ватиканът: Руската агресия трябва да бъде прекратена, за да се осигури мир в Украйна
10.03.2024 Папа Франциск: Украйна трябва да има смелостта на бялото знаме
Още новини от Регионални новини:
Млада двойка не хареса живота в града, осъществиха мечтата си за ...
Дни на отворените врати на детските заведения в Добрич 
Масов бой с бухалки и метални тръби, четирима ранени и един задър...
След срутването на подпорна стена: Продължава разчистването на АМ...
Как скандал прерасна в денонощен тормоз
След пострадало дете започват проверка на детски център


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).