Икономическото министерство предлага 9% ДДС за туризма

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:09 / 27.09.2010
280
Министерството на икономиката, енергетиката и туризма предлага 9 процента ДДС в туризма, като ставката да влезе в сила след края на следващия летен сезон. Това съобщи пред журналисти в Драгоман заместник-министърът с ресор туризъм Иво Маринов.

Все още се обсъждат различни варианти, но според икономическото министерство това е реалистичният, уточни Иво Маринов. На експертно равнище се обсъжда фискално неутрален вариант, при който нито хазната да е ощетена, нито туристическият бранш, обясни зам.-министърът.

В икономическата комисия на Народното събрание искаме ставката да бъде възможно най-ниската, но тя, естествено, няма как да падне под 7 на сто, коментира депутатът от ГЕРБ Георги Икономов. Предложението на икономическото министерство е тази ставка да се обвърже с по-голям контрол върху туристическия бранш, така че да се гарантира висока събираемост на данъка, обясни Иво Маринов. Той посочи, че основното конкурентно предимство на България е съотношението качество -цена и затова новият налог е по-добре да се въведе след края на лятото.

По оценки на икономическото ведомство се очаква тази зима у нас да дойдат 2 до 3 процента повече туристи от миналата година. Тази прогноза не се отнася още за приходите, защото не са ясни цените на лифт-картите и хотелите.

Зам.-министър Иво Маринов е на посещение в Драгоман по повод днешния Световен ден на туризма.

Източник: Дарик


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
За втори път отмениха домашния арест на брата на бившия кмет на О...
Полицай простреля 19-годишен след гонка
Жена е с опасност за живота заради нелепа грешка при паркиране
За реставрация: Правителството отпуска близо 3,3 млн. лв. за три ...
Кметът на Стара Загора: Работата на комплекс "Марица-изток" и зап...
Хванаха шофьора, който блъсна бус на АМ "Тракия" и избяга


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).