Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Индианският тръстиков кораб край Варна потегля до месец за епичната експедиция
Автор: Пламена Николова 09:08 / 27.06.2019Коментари (0)3287
© Фейсбук
С бързи темпове напредва работата по строителството на 14-метровият тръстиков кораб в Белослав, с който ще бъде извършена международната морска експедиция "Абора IV“. Това съобщи за Varna24.bg Теодор Роков, уредник от Регионалния исторически музей във Варна и единствен български представител в екипа, който ще осъществи експедицията.

"Почти е завършен корпусът на кораба от тръстика, 15 курсанти и студенти от Морско училище помогнаха за сглобяването на целия корпус, който се състои от три отделни части. Повече от половината работа е завършена, строят се дървените надстройки, две кабинки, остава най-сложната част, да се вдигне мачтата с платното. Въпреки почти всекидневните валежи, работата върви в срок. 

Материалът, с който се прави корабът е тръстика, пренесена с три контейнера от Боливия, от горите при езерото Чичикака. Защото европейската тръстика и средиземноморската нямат тези качества като южноамериканската. Нашата тръстика тук в Белослав е куха като тръбички и няма тази способност да плава подобно на корк. В Южна Америка, при това езеро, живеят хората, които спазват традицията на изработване на подобни плавателни съдове. На други места има племена или общности, които могат да правят подобни лодки, но в по-малък размер. 

Това ще бъде четвъртото плаване с подобен плавателен съд, третото е било през Атлантическия океан до Азорските острови. Това е най-добрият атестат за издръжливостта на подобен плавателен съд, след като е издържал през океанските бури, значи ще издържи през Черно и Средиземно море. Самата конструкция е колкото проста като технология, толкова и издържлива и сигурна, защото най-простите неща имат най-малка вероятност да се повредят. 

В България за първи се прави кораб от тръстика. Преди това е имало два подобни експеримента с модели на древни плавателни кораби, но само с единия е реализирано плаване. На този етап разчитаме за сигурността и качественото изпълнение на плавателния съд на компетентността на двамата боливийци, които са най-важната част от екипа в процеса на изработката. 

Очакваме, ако всичко се движи по план, корабът да бъде пуснат на вода на 15 юли и до края на юли да се направя изпитания в езерото и варненския залив, за да свикне екипажа с конструкцията и управлението й. За начало на голямото плаване сме си дали срок края на юли, най-късно началото на август. 

Очакванията са да стигнем до остров Крит, но на море нещата са непредвидими дори за съвременните плавателните съдове, какво остава за такава примитивна конструкция. Трябва да стигнем до Крит за около месец. Отчитаме факта, че през август времето и в Черно и в Егейско море се променя, започват силни ветрове и течения в Егейско море, затова не можем да кажем за колко време ще успеем да стигнем.

А относно мерките за безопасност на кораба, за да се пусне подобно нещо на вода, трябва да отговаря на всички европейски и международни стандарти за сигурност, сертификати и технология, средства за комуникация и сигнализация. В техническо отношение екипажът е подсигурен със спасителни средства и технологии за комуникации и известяване. 

Целта на експедицията е да се премине с подобна примитивна конструкция от Варна до някой от центровете на древните цивилизации в Егейско море, за момента само аз съм българин в екипажа."

Това коментира за медията ни Теодор Роков, който предостави и снимка от строителството на плавателния съд.   

Двамата боливийски индианци, които строят тръстиковия кораб са от племето аймара. 

Както Varna24.bg съобщи, варненският археологически музей ще бъде партньор в реализацията на международната морска експедиция АБОРА IV. Тя е организирана от германския изследовател и експериментатор д-р Доминик Гьорлитц. В основата й стои сведението на Херодот, че египтяни са преминали през земите на древна Тракия и Скития и са основали царство Колхида (дн. Грузия). Експедиция АБОРА IV има за основна цел да изследва морските контакти между цивилизациите от източното средиземноморие и черноморския басейн през праисторическата епоха. Д-р Доминик Гьорлитц до момента има реализирани три експедиции. Абора I през 1999 от остров Сардиния през Корсика до устието на р. Елба. Абора II през 2002 г. от остров Кипър през Ливан до бреговете на Египет. Абора III през 2007 г. от бреговете на Северна Америка (Ню Йорк) до Азорските острови.

Експедиция АБОРА IV бе планирана да започне в края на месец май 2019 г. от Сочи (Русия) като премине последователно през Варна (България), Истанбул и Троя (Турция), Атина (Гърция), егейските острови Лемнос, Милос, Тера и да приключи в Крит. 

Плаването ще се осъществи със съвременна  реплика на древноегипетски кораб от преддинастическата епоха (V–IV хил. пр. Хр.). За прототип на този кораб са използвани скални изображения на плавателни съдове, открити в Египет, датирани 3500 г. пр. Хр. Корабът ще носи името "Дилмун“ – митичен южен остров, от който древноегипетските фараони са черпели своите богатства. Плавателния съд ще бъде с размери 12 м. дължина, 4 м. ширина, 2 м. височина на борда и ще се задвижва с едно правоъгълно платно. Управлението ще се осъществява със система от подвижни килове, разположени на носа и кърмата. Екипажът ще се състои от 12 човека. "Дилмун“ ще бъде построен в езерото Титикака, Боливия. Това се налага поради факта, че днес в света единствено южноамериканските индианци пазят традиционните умения за изработване на плавателни съдове от тръстика.

Другата основна цел на експедиция АБОРА IV има социален характер. Това плаване е посветено на 50-та годишнина от експедицията с тръстиков кораб РА I на Тур Хейердал. Едновременно с това организаторът на бъдещата експедиция Доминик Гьорлитц си е поставил амбициозната задача да докаже, че представители на различни държави и култури, някои от които в момента са политически и идеологически противопоставени, могат да работят заедно и да съжителстват нормално на едно място. Екипажът на бъдещата експедиция ще е интернационален. В него има американец, руснак, арменец, турчин, грък, българин, холандец, германец и боливиец. Екипажът се събра за първи път на тренировъчен лагер на брега на езерото Гейзелталзе в Германия. От 11 до 17 май миналата година членовете на бъдещата експедиция се обучаваха на умален модел на кораба "Дилмун“ в спецификите на неговото управление.

За Теодор Роков от варненския археологически музей това ще бъде второ подобно плаване-първото е през 2010 г. с международната експедиция ‚Дунавска Одисея“ от Белград до Варна. Партньорството на варненския археологически музей в реализацията на тази бъдеща експедиция е естествено продължение на традицията негови специалисти да участват в подобни начинания. През 1984 – 1985 г. проф. Михаил Лазаров е член на екипажа на експедиция "Аргонавтика“ – плаване с яхта от Варна до Грузия и до Егейските острови. През 1988 г. Иван Иванов заедно с проф. Лазаров са членове на експедицията "По пътя на спондилуса“- плаване с водолазен кораб от Варна до Атина. Целта и на трите плавания е да се проучат на практика морските маршрути, използвани за търговски контакти между Балканите и средиземноморския свят през праисторическата и античната епоха.



Още по темата: общо новини по темата: 12
29.08.2019 »
28.08.2019 »
21.08.2019 »
19.08.2019 »
16.08.2019 »
14.08.2019 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: