Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Италианци искат да обработват 500 000 дка във Варненско
Автор: Екип Varna24.bg 16:40 / 06.08.2010Коментари (0)837
© Varna24.bg
Представители на италианския бизнес искат да обработват (изкупуват продукция) от 500 000 дка във Варненско, за да произвеждат рапица и други култури по екологично чиста технология (без ГМО). Това стана ясно след посещение на представители на група бизнесмени миналата седмица.

Делегацията бе водена от г-н Фаусто Фаджоли - Президент на Европейска академия за селски туризъм EARTH (European Academy for Rural Tourism and Hospitality, и експерт по маркетинг на териториалното развитие в Европа. Като специалист в областта на устойчивото развитие и земеделски производител с дългогодишен опит, г-н Фаджоли е лектор в няколко европейски и световни университета. В италианската област Емилия Романя той е реализирал множество успешни проекти за развитието на селските райони и земеделските производители. Голям принос за развитието на селската територия в областта има и създадената от г-н Фаджоли ферма за селски туризъм, която отговаря на най-съвременните изисквания за екологично и устойчиво развитие. Г-н Фаусто Фаджоли работи с училища, университети, земеделски организации и кооперативи, общини, министерства и международни институции. Той е автор на множество статии и книги за маркетинг и устойчиво развитие на селските райони. Участвал е в семинари, конференции, срещи и кръгли маси, посветени на развитието на селския туризъм и икономиката на селските райони като цяло. Той е партньор и консултант по няколко проекта с български общини и неправителствени организации.

Г-н Фаджоли е член на италианската Местна инициативна група "Алтра Романя", която е реализирала десетки проекти за устойчивото развитие на областта.

Проектите са насочени към: устойчиво развитие, териториален маркетинг, развитие на селските райони и на селския туризъм, сертифициране на продукти с доказан местен произход, обучение на кадри за развитие на малки предприятия в областта на услугите и туризма и т.н.

Джанлука Баняра, друг участник в италианската бизнес делегация, е съветник по въпросите за земеделието и храните в провинция Форли-Чезена. Той участва в работата на Европейската комися по земеделие като делегиран представител на област Емилия Романя. Неговата дейност е определяща при изготвянето на плана за регионално развитие и развитие на земеделието в региона Форли-Чезена. В работата си той съчетава опита на местното земеделие, нуждите на региона за развитие на успешно земеделие и европейските норми и директиви, отнасящи се за развитието на селските райони и земеделските производства.

Джовани Баджони е предприемач, едър земевладелец, производител и търговец на фуражи, както и собственик на инсталация за добив на електроенергия от алтернативни и възобновяеми източници.

Люба Йонкова, която бе представител от българска страна, е координатор по европейски проекти, консултант и сътрудник по проекти за Развитие на селските райони и други европейски програми. Член и представител за България на Академията E.A.R.T.H.

Повод за срещата във Варна бе отправеното предложение към български зърнопроизводители за съвместен проект относно производството на зърно и фуражи без ГМО.

България прие закона за забрана на ГМО и с това предизвика интереса на европейски предприемачи и представители на местната власт, работещи за развитието на верига производства с гарантирано качество и без ГМО.

Развитието на селските райони, изграждане на модерно европейско земеделие и произвеждането на продукти с гарантирано качество и произход са акцентите в разговорите с българските партньори.

Делегацията бе придружавана от г-жа Росица Попова - зам.-кмет на Община Девня като главен инициатор на българо-италианското партньорство и ръководител на проекта за МИГ "Девня -Аксаково". От страна на бизнеса домакин на посещението бе г-н Даниел Йорданов от фирма "Ескана".

В рамките на визитата делегацията осъществи среща с кмета на Девня г-н Атанас Кузев, който разговаря с тях не само в качеството си на кмет на Община Девня, но и на председател на МИГ "Девня -Аксаково", под егидата на когото се осъществява и тази инициатива. После делегацията посети и завода за биодизел в Провадия и се срещна и с кмета на Провадия - г-н Георги Янев.

Както в-к "Черно море" писа наскоро по повод Заключителния форум по обсъждане на стратегията за местно икономическо развитие на територията на двете общини, гост на МИГ-а отново бе г-н Фаусто Фаджоли, който сподели с местната общност опита на Италия и МИГ Алтра Романя. На форума бе лансирана идеята за съвместен проект, касаещ производството на фуражи, храни и добавки с гарантирано европейско качество и отговарящи на изискването на продукти без ГМО.

Една от най-големите групи производители на фуражи и растителни протеини, подкрепена от държавната власт в лицето на регионалните структури, отговарящи за развитието на земеделието и продоволствията, инициира революционен проект, базиран на интегрирана система за производство на храни и животински продукти. Групата е готова да инвестира в съвместни проекти за производство, изкупуване и преработка на зърнени продукти и маслодайни растения необходими за осигуряването на фуражи, биодизел и горива. Атанас Кузев приветства инвеститорите не само заради това, че са готови да инвестират 30 млн. евро в региона, но и че за пръв път "някой иска да внесе ноу-хау в България в земеделието" и обеща пълна логистична подкрепа.

"Да работим заедно и да растем заедно. Днешната среща е показателна, че не само говорим, но и осъществяваме вече нашите идеи и създаваме атмосфера за развитие на Европа, защото тя трябва да се противопостви на световните блокове - Америка, Индия, Китай", заяви Фаджоли. "Лансираме идеята и искаме да създадем първата в Европа производствена верига, за да се представим на световния пазар с гарантирано сертифициран качествен продукт. В света на глобализация един продукт трябва да е сертифициран, за да се реализира успешно на европейския пазар. Така ще стимулираме хората да работят за повишаване на качеството, а потребителите ще започнат да търсят и купуват само качествени продукти. Ролята на Академията е тази - да се създават предпоставки за качествен живот в селската територия. Но ако идеята няма подкрепата на политиците, тя няма да функционира добре, смята Фаусто Фаджоли.

"Бих искал да започна с фактите - заяви пред вестник "Черно море" Фаусто Фаджоли. - Доволен съм. При предишното ни посещение се срещнахме по повод стратегията за развитие на МИГ "Девня - Аксаково", а при второто си посещение доказахме, че сме готови заедно да развиваме териториите. Породи се идея за публично-частно партньорство във вашия регион. Сега тук присъства Джанлука Баняра, който отговаря за "Политиката по земеделието, храните и продоволствията" в провинция Форли-Чезена. Тук е и Джовани Баджони, лидер сред предприемачите в селското стопанство и земеделието. В рамките само на един месец правим вече втора среща с представители на вашата територия. Това е доказателство, че не само говорим, а и сме готови да осъществим на практика тези проекти, подчерта Фаусто Фаджоли. Следващата среща ще организираме на ниво Областна управа, а нашите дами - приятели от България - г-жа Йонкова и г-жа Попова, с тяхната енергия да осъществяват проектите докрай са нашият гарант, че нещата ще се случат по най-добрия начин.Разбира се, първо за това трябва да си стиснат ръцете и големите в бизнеса. Даваме си сметка, че това е свързано с преструктуриране на търговски схеми, на пазари, че това е революционен проект, но това е бъдещето."

Източник: в. "Черно Море"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
Евроизбори 2024
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: