Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Изчезнаха раците в река Девненска
Автор: Екип Varna24.bg 13:13 / 19.01.2018Коментари (0)1860
©
Раците в горното течение на река Девненска изчезнаха напълно, сигнализираха местни жители. Един от тях е общинският съветник Красимир Боянов, който буквално е израснал край реката и като юноша е ловил цели чували с раци. Сега той само си спомня за богатия урожай и за годините, в които реката е била извор на живот и истински приключения.

Боянов води екипа ни до местност, в която реката се разклонява и изтича в два ръкава. Между тях има полянка, а до нея се стига по мостчета. "Наричахме това място Чаирите на дядо Илия. Тук идваха хора отвсякъде, разпъваха палатки, пускаха рачила, правеха си барбекю, а на сутринта си тръгваха с богат улов. Девненските раци бяха големи колкото човешка длан", спомня си Боянов.

Той недоумява защо тези водни обитатели са изчезнали, още повече че река Девненска се захранва с екологично чиста изворна вода. "Ние не само ги ловяхме, но и ги развъждахме. Носехме раци от други сладководни водоеми и поддържахме равновесието", разказва местният избраник.

Учените по света отдавна възприемат популацията на раци като индикатор за чистотата на водни басейни, защото знаят, че те играят ролята на биосензори и реагират бързо на промени в качеството на водата.

"Използваме раците като жива химическа лаборатория - едновременно като биоиндикатор и биосензор", казва пред Агенция "Ройтерс" Павел Козак, директор на Изследователския институт за рибни култури и хидробиология към Университета в град Водняни, Чехия.

В горното течение на река Девненска не се заустват води, които биха повлияли на качеството на речната вода. Единственото изключение се забелязва и от Чаирите на дядо Илия - циментовият завод.

Още на 8 август м.г. инспектори от Басейнова дирекция "Черноморски район" извършват контролна проверка в предприятието, при която вземат проба от поток дренажни води преди заустването им в река Девненска. При емисионна норма от 250 мг/дм3 (милиграма на кубичен дециметър) е установено съдържание на 265 мг/дм3. Направена е препоръка за изграждане на нови мониторингови пунктове на входа на потока, непосредствено преди площадката на завода, а резултатите от взетата оттам водна проба показват още по-високи стойности - 835 мг/дм3. Това означава, че изхвърлените от "Девня цимент" дренажни води променят и органолептичните характеристи на речната вода, което оказва пагубно въздействие върху екосистемите.

В доклад от комплексна проверка на РИОСВ-Варна е записано, че към 30.09.2017 в р. Девненска са заустени 130 920 кубически метра дренажни води с наднормено съдържание на сулфати. От документа става ясно, че заводът замърсява системно реката по този показател, поради което операторът ("Девня цимент" АД) е възложил специализирано проучване по въпроса на проф. д-р Алексей Бендерев - ръководител секция "Хидрология" към геологическия институт на БАН. Становището на учения не е огласено в доклада на екоинспекцията.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Световна черна хроника
Първа лига сезон 2023/24
Катастрофи в България
Изграждат нов реактор в АЕЦ "Козлодуй"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: