Изграждат дамба южно от рибарското пристанище в Бяла

Автор: Пламена Николова
Коментари (0)
12:53 / 17.12.2020
1309
Кметът на Община Бяла инж. Пеньо Ненов подписа споразумение с Министерство на регионалното развитие и благоустройството за финансиране на изграждането на брегоукрепително съоръжение - тип дамба южно от рибарското пристанище.

"С подписването на това споразумение започваме същинската работа по един от най-дългоочакваните и ключови проекти за развитието на нашата община. Първоначалното задание за брегоукрепването на зоната южно от пристанището е изработено още през 1986 година, но не се е стигнало до неговото реализиране. През последните месеци заедно с експерти от министерството работихме изключително активно върху актуализирането и осъвременяването на проекта, тъй като от неговото създаване са минали повече от 30 години. Проектът ще бъде реализиран в рамките на 3 етапа.“ сподели Кметът на Община Бяла - инж. Пеньо Ненов.

Зоната южно от пристанището в град Бяла е регистрирана като силно свлачищна, брегът е стръмен и абразивните процеси са много агресивни. Последното свлачище е регистрирано преди две години, когато част от брега се откъсва и потъва в морето. Съоръженията от общоукрепителната схема ще защитят вече изградената инфраструктура и пристанището.

"Вярвам, че изграждането на подобно съоръжение ще допринесе не само за развитието на пристанището на града, но и цялостно ще подпомогне туризма в Бяла. Щастлив съм, че броени дни преди един от най-светлите християнски празници имаме възможността да обявим тази хубава новина.“ – допълни кмета на Община Бяла – инж. Пеньо Ненов.

Община Бяла и Областна администрация – Варна ще работят заедно по възлагането на обществените поръчки и реализирането на проекта. Очаква се в началото на следващата годината да бъде обявена процедурата за избор на изпълнител за реализирането на първия етап от проекта.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Започва делото срещу убиеца от Прилеп
Млада двойка не хареса живота в града, осъществиха мечтата си за ...
Дни на отворените врати на детските заведения в Добрич 
Масов бой с бухалки и метални тръби, четирима ранени и един задър...
След срутването на подпорна стена: Продължава разчистването на АМ...
Как скандал прерасна в денонощен тормоз


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).