Как спасиха Девня и Белослав от адски взрив

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
09:36 / 18.02.2015
1558
Девня и Белослав са били на косъм от това да бъдат вдигнати във въздуха. Огромният риск е бил налице за няколко часа на 1 август миналата година, година след тежкия инцидент край белославското село Езерово, при който се взривиха две цистерни с газ, загина един и бяха ранени 11 души.

Двата града са се разминали с взрив на 50 жп цистерни с пропан-бутан, натоварени на руски кораб. Плавателният съд се е намирал на котва във Фериботния комплекс в Белослав, разкри пред Дарик ръководителят на пожарникарите, предотвратили взрива.

"Беще последният ми работен ден, в който замествам, и преди летния отпуск. В следобеда, в предотпускарско настроение, чух по радиостанцията, че има възникнал инцидент с жп цистерна", спомня си инспектор Трифон Трифонов. По това време той замества началника на Втора районна служба Пожарна безопасност и защита на населението - Варна, която покрива няколко варненски квартала и общините Белослав и Аврен.

Оказва се, че една от 50-те пълни с газ цистерни изпуска заради скъсан кран. Няма начин да бъде спряно изпускането. Нито корабът или опасната цистерна да бъдат преместени безопасно.

Най-важната задача на огнеборците е да се предотврати възможността от появата на искра, която би довела до унищожителен взрив. Всички цивилни граждани са евакуирани от Фериботния комплекс. На безопасно разстояние е изведен и екипажът на кораба. Спряно е електричеството в района, както и корабоплаването по канала до Девня, разказа Трифонов.

Една от малкото алтернативи е да се изчакат 20 часа, докато цистерната изпусне всичкия газ. Само за 4 часа обаче опасността е ликвидирана, а два града и цялата Долина на химията спасени от огнен ад. Опасността налага да се действа бързо и с подръчни средства. С помощта на дървен чеп и обезопасителни колани дупката в цистерната е запушена. А авариралият резервоар е изтеглен на безопасен коловоз.

По обезопасяване на произшествието са работили и пожарникари от Девня. По стечение на обстоятелствата в екипа от Долината на химията се оказват пожарникари, гасили пламъците в Езерово, а някои от тях и пострадали при тежкия инцидент.

Пожари стават всеки ден. Но инциденти от такъв мащаб рядко се случват, казва опитният варненски пожарникар.


Виж коментарите (0)

Още по темата (32):
18.10.2013 Шефът на Пожарната: Взехме си поуките от инцидента край Езерово
23.09.2013 Наказания за началници заради взривовете край Езерово
10.09.2013 Във Варна наградиха пожарникарите-герои от огнения ад край Езерово
09.09.2013 Награждават отличили се пожарникари, пострадали при инцидента край Езерово
30.08.2013 "Газтрейд" го отнася със солидна парична санкция заради взривовете край
Езерово
22.08.2013 Почина най-тежко пострадалият при взривовете край Езерово
Още новини от Регионални новини:
Автомобил на НСО катастрофира край Аксаково - Кирил Петков е бил ...
Започва най-мащабният ремонт на Дюлинския проход
Зловещо убийство: Откриха обгорени тленни останки на мъж
57-годишен мъж от село Новачене е изчезнал след скандал 
Калин Стоянов: Собственикът на оръжието, с което дете рани друго ...
Калин Стоянов: Превишена скорост е очевидната причина за тежката ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).