"Камчия“ посреща шестима космонавти от три страни и два континента

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
15:27 / 28.07.2017
2291
В Санаторно-оздравителният комплекс "Камчия" започва международната лагерна смяна "Космосът и ние". В продължение на две седмици от 31 юли, деца от различни страни ще имат уникални срещи с шестима от покорителите на космоса. Много образователни игри, творчество, «космически» забавления, плаж и спорт са предвидени в ежедневната програма. Бъдещите космонавти, които са на възраст от 9 до 17 години, ще имат уникалната възможност да се "скачат" с Орбиталната космическа станция, ще направят практически тренировки с аналога на спускаемия космически апарат СОЮЗ-ТМА, който е в Авиокосмическия център в комплекса.

Очаква се в «Камчия» да се съберат всички български космонавти - първият българин, полетял в космоса през 1979 г. Георги Иванов, участникът във втория българо-руски космически полет през 1988 г. Александър Александров и домакинът на събитието - ръководителят на Авио-космическия център в «Камчия» - Красимир Стоянов. Той е преминал пълния курс за подготовка на космонавти в Центъра «Юрий Гагарин» в Звездното градче в Русия и е участник в дублиращия екипаж на втория българо-руски космически полет на космическия кораб "Союз ТМ-5".
Тази година «Камчия» посреща руските космонавти Сергей Авдеев - участвал в три космически мисии с общ престой в космоса 747 денонощия и осем излизания в открития космос, Александър Павлович Александров - космонавт, борден инженер и конструктор, участвал в два космически полета с обща продължителност 309 денонощия. Специално за космическата смяна пристига и бригаден генерал Арналдо Тамайо Мендес - първият кубински космонавт и първият латиноамериканец, летял на борда на руски космически кораб. Той е и Директор по международните въпроси на кубинските военно-въздушни сили.

Към "звездния отбор" ще се присъединят още проф. д.т.н. инж. Петър Гецов - директор на Института за космически изследвания и технологии към БАН и проф. Борис Бонев - председател на Българската аерокосмическа агенция, Създател на Института за космически изследвания при БАН и негов директор до 1996 г. Проф. Бонев е ръководител на научно-техническата програма "Шипка", подготвила втория българо-руски космически полет и създала уникални български прибори и апаратури, които и до днес се използват на Международната космическа станция.

Звездните гости ще имат ежедневни срещи с децата-участници в Международната космическа смяна «Космосът и ние». Те ще им разказват от първо лице за своите космически мисии, за подготовката и протичането на полетите, за упоритата работа, за успехите, ще предадат на практика изключителните умения, които притежават космонавтите - енциклопедични знания, бърз ум, здраве, сила, хладнокръвие, любовта към родината и към Земята.
Космонавтите ще участват и в международна кръгла маса под надслов "Заедно в Космоса - заедно на Земята", която ще се проведе на 4 август от 10,00 ч. в хотел "Лонгоз" на Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия". По-късно същия ден ще се проведе и общолагерна среща с всички деца, които гостуват на "Камчия". Гостите ще засатят дръвчета в парка на комплекса. Ден по-късно е предвидена среща с ръководството на Община Варна.

Децата - участници в лагерната смяна ще получат много нови знания и умения в "Камчия" - Столицата на приятелството и щастливото детство. Те ще сформират свои космически екипажи, с позивна и име. Ще се запознаят със звездите, планетите и галактиките в уникалния за страната ни цифров планетариум, ще се научат как да се ориентират и сами да изготвят звездни карти. В учебната обсерватория ще правят вечерни наблюдения на астрономически явления и обекти с един от най-добрите телескопи - с диаметър на огледалото 35,5 см.

Бъдещите космонавти ще имат и уникалната възможност да тренират скачване с Международната космическа станция. В "Камчия" се намира единственият в България, и един от четирите в Европа, аналог на спускаемия космически апарат "СОЮЗ - ТМА". В учебното копие - тренажор на космическата капсула, с която космонавтите излитат и се приземяват, всеки от детските екипажи ще има своя позивна за връзка със Земята и възможност да се скачи с МКС в автоматичен и в ръчен режим. В края на смяната ще се проведе състезание между екипажите, а всяко дете ще получи сертификати за участие. Предвидени са ежедневни спортни тренировки на бъдещите космонавти на най-големия и красив плаж в България и в прекрасния парк на "Камчия".
На 11 и 12 август на най-красивия български плаж ще се проведе «Парад на хвърчилата».

Гости на "Камчия" и участници в смяната "Космосът и ние" вече бяха космонавтите Виктор Савиних, Павел Виноградов, Йосиф Давидов - инструктор на първия космонавт Юрий Гагарин, космонавтите Берталан Фаркаш (Унгария), Думитриу Прунариу (Румъния). Българският космонавт Георги Иванов е член на Обществения съвет на СОК "Камчия", а космонавт-изследователят Красимир Стоянов е ръководител на Авиокосмическия център. Тази година през април успешно бе проведена пролетната космическа експедиция "Интеркосмос - днес!".


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Как скандал прерасна в денонощен тормоз
След пострадало дете започват проверка на детски център
Една област във Варненско ще получи стабилна финансова инжекция з...
Пътят София-Варна е блокиран! Има катастрофа и един ранен!
Арестуваха мъж, ухапал майка си
Почивката в Слънчев бряг излиза колкото тази на Бали, а Токио се ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).