Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
"Камчия“ посреща шестима космонавти от три страни и два континента
Автор: Екип Varna24.bg 15:27 / 28.07.2017Коментари (0)2251
©
В Санаторно-оздравителният комплекс "Камчия" започва международната лагерна смяна "Космосът и ние". В продължение на две седмици от 31 юли, деца от различни страни ще имат уникални срещи с шестима от покорителите на космоса. Много образователни игри, творчество, «космически» забавления, плаж и спорт са предвидени в ежедневната програма. Бъдещите космонавти, които са на възраст от 9 до 17 години, ще имат уникалната възможност да се "скачат" с Орбиталната космическа станция, ще направят практически тренировки с аналога на спускаемия космически апарат СОЮЗ-ТМА, който е в Авиокосмическия център в комплекса.

Очаква се в «Камчия» да се съберат всички български космонавти - първият българин, полетял в космоса през 1979 г. Георги Иванов, участникът във втория българо-руски космически полет през 1988 г. Александър Александров и домакинът на събитието - ръководителят на Авио-космическия център в «Камчия» - Красимир Стоянов. Той е преминал пълния курс за подготовка на космонавти в Центъра «Юрий Гагарин» в Звездното градче в Русия и е участник в дублиращия екипаж на втория българо-руски космически полет на космическия кораб "Союз ТМ-5".
Тази година «Камчия» посреща руските космонавти Сергей Авдеев - участвал в три космически мисии с общ престой в космоса 747 денонощия и осем излизания в открития космос, Александър Павлович Александров - космонавт, борден инженер и конструктор, участвал в два космически полета с обща продължителност 309 денонощия. Специално за космическата смяна пристига и бригаден генерал Арналдо Тамайо Мендес - първият кубински космонавт и първият латиноамериканец, летял на борда на руски космически кораб. Той е и Директор по международните въпроси на кубинските военно-въздушни сили.

Към "звездния отбор" ще се присъединят още проф. д.т.н. инж. Петър Гецов - директор на Института за космически изследвания и технологии към БАН и проф. Борис Бонев - председател на Българската аерокосмическа агенция, Създател на Института за космически изследвания при БАН и негов директор до 1996 г. Проф. Бонев е ръководител на научно-техническата програма "Шипка", подготвила втория българо-руски космически полет и създала уникални български прибори и апаратури, които и до днес се използват на Международната космическа станция.

Звездните гости ще имат ежедневни срещи с децата-участници в Международната космическа смяна «Космосът и ние». Те ще им разказват от първо лице за своите космически мисии, за подготовката и протичането на полетите, за упоритата работа, за успехите, ще предадат на практика изключителните умения, които притежават космонавтите - енциклопедични знания, бърз ум, здраве, сила, хладнокръвие, любовта към родината и към Земята.
Космонавтите ще участват и в международна кръгла маса под надслов "Заедно в Космоса - заедно на Земята", която ще се проведе на 4 август от 10,00 ч. в хотел "Лонгоз" на Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия". По-късно същия ден ще се проведе и общолагерна среща с всички деца, които гостуват на "Камчия". Гостите ще засатят дръвчета в парка на комплекса. Ден по-късно е предвидена среща с ръководството на Община Варна.

Децата - участници в лагерната смяна ще получат много нови знания и умения в "Камчия" - Столицата на приятелството и щастливото детство. Те ще сформират свои космически екипажи, с позивна и име. Ще се запознаят със звездите, планетите и галактиките в уникалния за страната ни цифров планетариум, ще се научат как да се ориентират и сами да изготвят звездни карти. В учебната обсерватория ще правят вечерни наблюдения на астрономически явления и обекти с един от най-добрите телескопи - с диаметър на огледалото 35,5 см.

Бъдещите космонавти ще имат и уникалната възможност да тренират скачване с Международната космическа станция. В "Камчия" се намира единственият в България, и един от четирите в Европа, аналог на спускаемия космически апарат "СОЮЗ - ТМА". В учебното копие - тренажор на космическата капсула, с която космонавтите излитат и се приземяват, всеки от детските екипажи ще има своя позивна за връзка със Земята и възможност да се скачи с МКС в автоматичен и в ръчен режим. В края на смяната ще се проведе състезание между екипажите, а всяко дете ще получи сертификати за участие. Предвидени са ежедневни спортни тренировки на бъдещите космонавти на най-големия и красив плаж в България и в прекрасния парк на "Камчия".
На 11 и 12 август на най-красивия български плаж ще се проведе «Парад на хвърчилата».

Гости на "Камчия" и участници в смяната "Космосът и ние" вече бяха космонавтите Виктор Савиних, Павел Виноградов, Йосиф Давидов - инструктор на първия космонавт Юрий Гагарин, космонавтите Берталан Фаркаш (Унгария), Думитриу Прунариу (Румъния). Българският космонавт Георги Иванов е член на Обществения съвет на СОК "Камчия", а космонавт-изследователят Красимир Стоянов е ръководител на Авиокосмическия център. Тази година през април успешно бе проведена пролетната космическа експедиция "Интеркосмос - днес!".









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре (413) 14%
Добре, но можеше и по-добре (387) 13%
Не се справи (568) 19%
Пълна трагедия (1595) 54%

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: