Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Картирани са подводни пещери в защитена зона Калиакра
Автор: Екип Varna24.bg 15:38 / 24.01.2023Коментари (0)1228
©
Картирани са подводни и полуподводни пещери в защитена зона Калиакра в Приморска Добруджа, предаде репортер на Агенция "Фокус". В Каварна са представени данни от извършена теренна работа през есенния период по договор "Проучване и картиране на разпространението на типове природни местообитания, местообитания на видове и техните популации и определяне на природозащитното им състояние в морските пространства на Република България по проект "Натура 2000 в Черно море“, финансиран по оперативна програма "Околна среда 2014-2020“.

Освен работа по картиране е извършена и оценка на природозащитното състояние на местообитания. Дейностите са реализирани по утвърдената от МОСВ методика за картиране на местообитанието. Тъй като голяма част от морските ни пещери са концентрирани в защитена зона комплекс Калиакра, е работено именно там. В рамките на отчетния период са извършени три мисии, в които са осъществени влизания в осем пещери и пропасти. 

Спецификата на годишния сезон е наложила да бъдат предпочетени полупотопени пещери – хоризонтални, наклонени и вертикални, с достъп от брега. Повечето от тях са проходни, с два входа – от сушата и от морето. Всички изследвани пещери са във варовикова скала. Те са светли и се обитават предимно от морски микроорганизми. Работата във всяка пещера е започнала от вземането на географски координати – ширина и дължина. Картира се и по правилата, приети от Българската федерация по спелеология. Събират са хидрологични и хидрохимични данни на място. Вземат се проби и се прави оценка на населяваните съобщества – фито и зообентос. Не са установени стигобионтни организми (живеят само в подземните води), вток от сладки води – също.

В рамките на зимния сезон предстоят дейности по изследване върху китоподобните бозайници, карагьозовите риби, върху естуари и обширни, плитки морски заливи. Това съобщи ръководителят на теренния екип по проекта Венцеслав Делов. Основната цел на проект "Натура 2000 в Черно море“ е завършване на мрежата Натура 2000 в морска среда, в съответствие с изискванията на Директивата за местообитанията. 

Бенефициент по проекта е дирекция "Национална служба за защита на природата“ в Министерство на околната среда и водите (МОСВ). Всички дейности в рамките на проекта трябва да приключат до 30 ноември 2023 г.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: