Кметовете на Варна и Девня на обща среща! Шитов: Инвестираме в образователна и културна инфраструктура

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:44 / 07.02.2019
2937
Чрез европроекти осигуряваме финансиране за обновяването на стари обществени сгради в Девня, които не са ремонтирани от повече от 30 години. Разходите не са по силите на общинския бюджет, затова се стараем да оползотворим ефективно възможностите, които предлагат европейските програми. Това коментира кметът на Девня и общински ръководител на ГЕРБ Свилен Шитов по време на среща в клуба на партийната организация с кмета на Варна и областен координатор на ГЕРБ Иван Портних.

"Инвестираме в образователна и културна инфраструктура. С евросредства ремонтираме СУ "Васил Левски" в Девня. Проектът за енергийна ефективност в училището вече е почти напълно реализиран, а междувременно подписахме договор с фирмата – изпълнител, избрана да санира читалище "Просвета" в кв. "Девня-1", отчете Шитов. Той информира, че чрез МИГ Девня – Аксаково ще се осъществят проекти за цялостно обновяване на читалище "Христо Ботев" в с. Кипра и на читалище "Съзнание - 1927" в кв. "Повеляново", както и на старото кметство в кв. "Девня-1", където, освен това, предстои и обновяване на детска градина "Незабравка" и филиала към нея. "Пред подписване на договор по Мярка 7.2 сме и за ремонта на Младежкия дом в кв. "Повеляново". Проектът е на стойност 1 млн. лв. Други 1,2 млн. лв. сме осигурили за рехабилитация на пътната настилка на бул. "Съединение" в Девня, така че правим всичко възможно чрез европейските програми да обновяваме и уличната мрежа в общината", допълни кметът.  

"Европроектите, които подобряват средата за живот в общините, всъщност са прекият и видим ефект, който успешните европейски политики имат върху хората. Ширят се спекулации, че европарите свършват след 2020 г., но това съвсем не отговаря на истината. Тъкмо обратното – предвидените за България европейски средства през следващия програмен период са с 8% повече", отбеляза Иван Портних.

Той изтъкна, че това е резултат от силните позиции, които българското правителство и лично премиерът Бойко Борисов са извоювали за страната ни сред европейските партньори. "Гласът на България се чува, а успехите на българското председателство на Съвета на ЕС бяха високо оценени от всички. Компетентни и активни, българските евродепутати от ГЕРБ/ЕНП се ползват с авторитет в европейските институции и защитават националните ни интереси", коментира областният координатор на ГЕРБ. По думите му  заслужено признание получават и усилията на българския еврокомисар Мария Габриел, която в много кратки срокове успя да защити програма "Цифрова Европа" с бюджет от 9 млрд. евро. "Така се откриват широки перспективи за високотехнологични производства и икономически растеж, а благодарение на своя потенциал в IT сферата Варна получи шанса да стане дигитален иновационен хъб", припомни Портних.

Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Как скандал прерасна в денонощен тормоз
След пострадало дете започват проверка на детски център
Една област във Варненско ще получи стабилна финансова инжекция з...
Пътят София-Варна е блокиран! Има катастрофа и един ранен!
Арестуваха мъж, ухапал майка си
Почивката в Слънчев бряг излиза колкото тази на Бали, а Токио се ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).