Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Кметът на Царево: Общината ни е с най-много опит в къмпирането още от соцвремената
Автор: Екип Varna24.bg 22:13 / 11.08.2023Коментари (0)899
© Facebook
Интервю с кмета на Царево Георги Лапчев за предаването "България, Европа и светът на фокус" по Радио "Фокус" по темата за караваните, които осъмнаха надраскани с червен спрей на къмпинг "Якото място". Казусът с незаконно строителство в къмпинга започна още в началото на сезона, а в неговия разгар ще се стигне до принудително премахване на обекти.

Сега на телефонната ни линия е кметът на  Царево, Георги Лапчев. Здравейте г-н  Лапчев.

Добър ден.

Обаждам ви се по повод ситуацията, възникнала на Якото място. Още през април месец разбрахме, че там има нерегулирани, незаконно построени обекти, през юли също имаше такива. И сега, от сряда реално, има белязани с червен спрей каравани и други постройки, които трябва да бъдат премахнати, насилствено вече, защото не са били премахнати навреме. Тъй като записах малко по-рано и излъчихме Зорница София, режисьорът, която има две каравани там, тя описа едно доста голямо смущение, когато вие сте дошли със свой екип, за да се случи това. То е било сред собствениците на каравани, сред почиващите там, защо се наложи точно по този начин да маркирате караваните и да го направите в такъв активен момент за туризма?

 

Първо, може би малко трябва и да върна времето, защото това не е първият път, когато екип на общината посещава Якото място, и то не е единственото, което подлежи на подобна проверка. Сагата с  Якото място тече вече втора година. Всички тези обекти, които представляват там някакъв вид строителство, да не кажа нещо по-тежко,  са предупредени официално, има издадени заповеди мои, с  които собствениците е трябвало да се съобразят. Те, разбира се, бяха опровергавани, минахме през съда, съдихме се, търсихме какви ли не формули и начини, това да се изтегли в следващия сезон, и в по-следващия. В общи линии, това е формулата за подобни места, колкото се може повече да се протака. Но в крайна сметка, кой каквото можа съди, съди, и всички видове институции в държавата постановиха, че моята заповед е абсолютно коректна и тези хора трябва да премахнат своите постройки. Това беше още през миналата година. Сега, аз много внимателно прочетох какво е написала тази дама в социалните мрежи, но тя още в зародиш казва: “Да, ние сме незаконни". Ами аз задавам въпрос, след като си признавате, че напълно незаконно ще спят или в чужда собственост, защото въпросната дама е поставила своите каравани две или три, аз не ги зная колко са, в общински терен.

Две.

Този общински терен никога не е бил даван под наем под каквато й да е форма, на който и да е.  Напротив, какво се случва на места като Якото място. Случва се това, че някой просто си го припознава, решава, че това е едно прекрасно място, в което да си почива, отива, построява си една къща. Това, което ние видяхме онзи ден за пореден път, беше, че дори са газифицирани. Представяте ли си какъв ужас изпитахме аз и колегите ми, когато видяхме, че всяка една къщичка всъщност си има газова система. Откъде им идва водата? Откъде им идва токът? Къде им отиват отпадните води? Само можем да гадаем, ние всъщност знаем, защото се борим с това от години и всеки път, опитвайки с доброто - моля ви, не го правете, това е грешно, ето издали сме заповеди, премахнете ги. Преди 20-ина дни, дори имахме принудително премахване от едната страна и събаряхме там някакви къщички, знаете ли какъв е резултатът 20 дни по-късно? 12 нови обекта. Те вместо да ги махат, всъщност ги увеличават.

Искате да кажете, че "Якото място" е изцяло нерегламентирано като къмпинг, така ли?

Разбира се.

Там е общинска собственост, има гори и селскостопанска земя, т.е. с Явор Атанасов, който е собственик...

Значи, там имаме държавна горска територия. Там имаме общинска територия, общинска собственост, там имаме и частни имоти, които са земеделска земя. Законът за защита на земеделските земи е категоричен, че който уврежда земеделска земя, това се счита за углавно престъпление. Когато отидохме в тази земеделска земя...

Така, но този къмпинг съществува от доста време и плаща, доколкото знам на общината петцифрена сума за сметоизвозване. Как се оправя това уравнение?

Това не е вярно и аз много искам да разсея веднъж завинаги тази мантра, защото някой твърди какви ли не твърдения, такива лъжливи, че се бил договорил, че имал договор, че имаме някаква принципна договорка, всичко това е абсолютна лъжа. Петцифрената сума, която я плаща за сметоизвозване, искам някой да ми покаже документ, в който пише петцифрена сума за сметта от "Якото място". Искам да видя такъв документ, и който го твърди, просто да дойде и да ми го покаже. Такъв документ категорично няма. Факт е, че община Царево обаче, плаща повече от петцифрена сума за това да почиства тези места. Защото тези хора, всъщност генерират огромни количества отпадъци. Тези същите хора, които са творчески настроени и защитават природата, прекрасно е, че я защитават, и нека го правят истински и от сърце, защото тези хора постоянно снимат и качват в социалните мрежи препълнените кофи със смет, с отпадъци, и казват ето на, общината не си е свършила работата. Задавам веднага въпрос на тези хора, какво и защо трябва да има кофи за отпадък на терен, който се води земеделска земя. Там трябва да има, например картофи, както казва един много известен еколог, “ама какво правите там, сеете картофи".

Продължаваме нашият разговор с кмета на Царево Георги Лапчев, по казуса къмпинг Якото място. Много къмпинги в този регион са върху общинска и частна земя, казвам, примерно, като пример съседния Китен. Има ли добро желание да се седне заедно със собственика Явор Атанасов, с хората, които са инвестирали, те преди малко бяха много емоционални, с труда си са създавали тези каравани, за да почиват по този начин. Има ли добро желание от страна на кметската власт, областна администрация в Бургас, да седнете и да се разберете, те дават като добър пример Ченгене скеле, където всичко беше незаконно, но в крайна сметка се запази това уникално място.

Много хубаво, че давате примери, само че трябва да давате и факти. Първо, Чезнене скеле, говорим за нещо, което се е случило преди 2000-та година и там закона казва, че може да имаме търпимост. Тук изобщо не говорим за такива период. После, Явор, как му казахте името?

Атанасов, управител.

Така, той не е собственик. Този управител няма никакви права над тези земи, за да имаш права, трябва първо да си собственик. Няма как въпросният господин да посочи едно място, което е държавна горска територия и да продаде правото на някой да си построи там къщичка, вие разбирате ли, за какъв абсурд става въпрос. Аз пък мога да ви кажа нещо друго, какво да се разбирам с човек или с хора, които, тук говорим за шестцифрени, пък може и повече цифри суми, които са в сивия сектор. Тези хора не плащат данъци, не плащат такси, тя държавата всъщност трябва да се намеси много по-...

Говорите за управителя, защото наемателите си плащат такса и тя никак не е малка, говорим за хората с караваните.

Вижте, наемателите, аз съм убеден, че наемателите са много умни хора, и когато тези умни хора дават едни пари, би следвало да получават насреща документ. От тези, всички, с които аз говорих там, никой не търси никакъв насрещен документ. Нещо си вървяло на някаква договорка, извинявайте, но тези умни хора, би следвало да знаят, че участват в някаква измама. Ченгене скеле е хубав пример, и когато питате дали общината е съгласна на диалог, ама ние провокираме диалог от години, само че този диалог се отхвърля от другата страна, а не от нас. Защото ако имаше диалог, ние щяхме да вървим в някаква посока и всички тези хора щяха да знаят, че участват в незаконни действия. И щяхме да им обясним, още преди да го направят, преди да инвестират, че това е нередно и по-скоро ще загубят своята инвестиция. Община Царево е общината с най-много опит в къмпирането, с най-много опит, още от соцвремена. Ако някой знае как се прави къмпинги, повярвайте, ние знаем. Съвсем скоро, може би преди 20-ина дни, в Народното събрание аз участвах в един форум, който беше провокиран от народен представител и там всички неправителствени организации, които подкрепят горещо къмпирането, аз също го подкрепям горещо, апропо, нека някой да не си мисли, че съм му враг, само, че аз подкрепям законното къмпиране. Тук имаме пример за незаконно къмпиране, което укрива данъци от държавата. И точно затова има една Наредба, която се чака вече 6 години, която е преминала всички обществени обсъждания, която може би щеше да даде някаква посока на всички тези сътворени чудеса, с които областния управител или кметът на която и да е община, ще може да потвърди този терен и да каже да, земеделска земя е, да, не е ругулация, да, няма канал и вода, но на базата на Наредбата за къмпингите, която е написана от 6 години, ние можем да уредим това място по този начин, а не по Закона за устройство на територията. И от там нататък, всички хора, все пак да имат някакъв хоризонт. Хайде, познайте кой е против тази Наредба? Ето тези хора, които са говорили преди малко, които Къмпинг БГ и не знам си какви такива сайтове, всъщност те се подвизават в тях, може и да греша, извинявам се предварително, ако това не е така. Но тези хора твърдят, че Наредба не бива да има. Всъщност ще пишем сега стратегия за къмпирането в България, като се посочи пример Гърция, че там било също така много интересна формула къмпирането, но не било препоръчително. Много се извинявам, в Гърция къмпирането под тази формула на нерегламентирани места е забранено със закон през 1976 г. и се лежи в затвор. И когато се подават такива фалшиви информации, се подават грешни примери като Ченгене скеле, те са несъпоставими. Ще ви дам още един пример за незаконно свързани постройки, защото това са незаконни обект, свързани с ток, с вода, и за мой най-голям ужас с газ, което е вече истински кошмар. В квартал “Лозенец" в София, преди 1 година ток удари едно дете и за огромно съжаление, това детенце почина, кой е виновен за това? Цялата държава подскочи и искаше оставката на кмета на София, на кмета на района, на главния архитект на района. Ами да, така е, те са отговорни. И точно по тази причина, ние си вършим работата и казваме - тези незаконни постройки, защото те изобщо не са каравани, някои от тях са оборудвани с мебели “Мартинели", за какво къмпиране говорим изобщо?

Г-н Лапчев, запазвам си правото да продължа тази история от всички гледни точки, включително и с управителя. Само финален въпорс към вас, този ли беше начинът да стресирате туристите, маркирайки с червен спрей и тук-таме с обидни думи караваните?

Първо, няма обидни думи.

Мога да ви цитирам, само да ви кажа за какво говоря, тъй като Зорница София се казва с двете каравани, “По полека забави", отдолу има една огромна червена дума “забрави". Това все пак не е много възпитано.

Доколкото си спомням, това е продължение на песента, а пък може и аз да греша, но това няма никакво значение. Никой не иска да обиди общината, напротив, искаме да привлечем вниманието, не мисля, че някой е стресиран, защото абсолютно всички знаят в какво положение са. Този фурор изкуствен, който се създава, мисля, че е в съвсем погрешна посока, защото ако някой се притеснява за това, че е неразбран, моята врата е постоянно отворена, но нито един от тези хора не е дошъл да попита или пък официално да ми зададе някакъв смислен въпрос. Смислен въпрос от типа “Аз съм си там от години и затова това си е мое". Извинявайте, ако някой влезе във вашия дом и си разгъне палатката във вашия хол, това означава ли, че оттук насетне този хол вече не е ваш? Аз мисля, че трябва да се спазват законите.

Все пак да излезем... Доколкото обаче, схващам, от това, което казвате, че все пак вашата врата е отворена за такъв разговор.

Моята врата никога не е била затваряна за такъв разговор, но тези хора никога не са искали да минат през нея, те вярват, че могат да правят всичко каквото си пожелаят, и когато, без значение държавната или общинската власт им потърси сметка за несправедливостите, които се случват, тогава играят ролята на обидени, и жертви. Това изобщо не е така, напротив, нашето огромно желание е тези хора да почиват в къмпинги,  които да са законни, там, където ние да можем да осигурим тяхната сигурност, там, където всички да знаят, че имат равни права, защото аз не мисля, че когато някой се появи, на каквато и да е територия, без значение дали е нашата община или която й точка в държавата и реши, че това е негово, без да пита собственика дори, “може ли да си служа тук кемпера?", мисля, че е обидно. Обидно е за собствениците, имаме много оплаквания от местни жители, които казват, “ама някакви са дошли и са си разгънали къщичките, кемперите и палатките в моята нива, ама аз не искам, но не искам да се карам с тях".  И това е нашият разговор повече от 10 години, тези хора не са ...

"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
Български тенис
Катастрофи във Варна
България и Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: