Кметът на Девня: Трихлоретанът в "Полимери“ не създава пряка опасност

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (2)
10:18 / 24.02.2017
3118
Няма непосредствена опасност за населението на Девня и Варненска област заради неправилно съхранявания трихлоретан във фалиралия завод "Полимери". Това заяви кметът на индустриалната община Свилен Шитов по повод напрежението, което се нагнетява около проблема в последните няколко дни. 

Градоуправникът обясни, че заради дупка в покривната конструкция на единия от двата резервоара с трихлоретан, в него е навалял сняг, който се е разтопил, а нивото на водата е стигнало до образувалата се още през 2013 година пробойна. На 17 февруари т.г. от там е регистриран теч, за който след химически анализ е установено, че съдържа само вода и не представлява опасност за околната среда. 

"Самите тежки фракции се намират в долната част на корозиралия резервоар, където дебелината на стените, по данни на синдика на "Полимери", е 9 мм и няма непосредствена опасност от образуване на нови пробойни и течове", увери Свилен Шитов. 

Той допълни, че междуведомствена комисия вече е набелязала конкретни мерки, които ще бъдат реализирани на площадката с двата резервоара с трихлоретан.Сред тях са намаляване на киселинността в компрометирания съд, покриване на площадката със специална (битумна) изолация, залепване на пробойната с полиестер и др.Превантивните действия ще бъдат предприети, защото процедурата по транспортирането и утилизацията на тежките фракции ще се забави с известно време заради обжалването на обществената поръчка за избор на изпълнител.

Виж коментарите (2)

Още по темата (89):
08.01.2021 Прокарват газопровод до бившия завод "Полимери"
21.07.2020 Върнаха къмпинг "Каваци" на семейство Баневи, те се опитват да влязат във владение
22.02.2020 Николай Банев се изгаври с главния прокурор от затвора
14.02.2020 Банева: Никога не сме били бегълци, доброволно се върнахме в България
26.11.2019 Запорираха имущество на Баневи за над 140 млн. лева
22.10.2019 Десет адвоката бранят милионерите Баневи в съда
Още новини от Регионални новини:
Откриха скелет на гигант при разкопки за строеж в община Средец
Министър Милошев обсъди перспективи за развитието на район Странд...
Строят 28 вили в района на защитена зона
Започва делото срещу убиеца от Прилеп
Млада двойка не хареса живота в града, осъществиха мечтата си за ...
Дни на отворените врати на детските заведения в Добрич 


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).