Кметът на Долище: Положението е трагично!

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:13 / 01.02.2015
1361
"Положението при нас е трагично! Река Батова прелива, вече е заляла два моста, само този на центъра още не е прелял. Най-тежко е положението в най-новия квартал на селото. Там хората ги евакуираме, казваме им да качат по-нагоре по вилите". Това заяви пред БЛИЦ кметът на варненското село Долище - Иван Костов.

По думите му, през селото минават три ръкава на Батовска река и на мястото,където се събират ситуацията е най-плашеща. "Нещо страхотно е! То е около 100 - 200 метра широко мястото, реката прелива, може и някоя вила да отнесе. Сега тъкмо се връщам от ловното стопанство - мостовете са залети, мисля, че автомобили вече не могат и да преминат оттам", каза още кметът. И добави, че сградата на кметството също е била наводнена.

Към момента две общини във Варненска област са обявили бедствено положение, заяви пред БЛИЦ областният управител Стоян Пасев. "Това са Дългопол и Аврен. Очаква се и в община Провадия да бъде обявено бедствено положение", каза той. И добави, че ситуацията действително е сериозна след обилните валежи вчера. Падналите количества дъжд за последното денонощие надхвърлят месечната норма. Сутринта в община Дългопол ситуацията е била критична, имало е залети цели улици. Постепенно обаче положението се нормализира, обясниха пред наш репортер хора от града.

Заплашени от преливане са язовирите край Комарево и Синдел. В Синдел са евакуирани две газстанции. За да не бъде залято село Комарево, областният Пасев е разрешил да бъде скъсана дигата на язовира, за да се излее водата в Провадийската река, пише varna.utre.bg. Предупредени са кметовете на общините Провадия и Аврен за прииждащата към тях приливна вълна, съобщи още областният управител Стоян Пасев. Работи се по отводняване на първокласен път Айтос-Провадия и жп линията. Движението е пренасочено през обходен маршрут: Провадия - с. Бозвелийско - Старо Оряхово - Айтос.

Заради високите скатни води, които не могат да се оттичат в пълноводната в момента река Камчия, са наводнени 2 улици в ниските части на града до жп гарата. Единствено прелива язовир Елешница в общината, останалите се изпускат контролирано. По данни на началника на хидротехнически район Цонево остава около метър и половина до короната на дигите. Дежурните от хидротехнически възел "Комунари" вече отчитат намаление на нивото на водите. До тази сутрин в община Дългопол падналите количества дъжд са около 70 литра на квадратен метър. Кризисният щаб заседава в общинската администрация и поддържа връзка с всички институции.

Язовирите в община Суворово преливат през преливниците, съобщи кметът на общината Павлин Параскевов.


Виж коментарите (0)

Още по темата (54):
28.06.2015 Държавата помага при бедствие само на бедните
15.04.2015 Правителството даде почти 1 млн. лв. за аварийно почистване на дерета на територията на община Варна
06.04.2015 Активира се Оперативното звено в Министерството на околната среда и водите
01.04.2015 Правителството отпуска близо 14 млн. лв. за преодоляване на последиците от бедствията
21.03.2015 Реките в почти цялата страната са над праговете за високи води
11.03.2015 МОСВ: Възможни са внезапни наводнения
Още новини от Регионални новини:
Кметът Христов със специален поздрав към шуменци за празника на г...
Заповед: На 14 май тези ученици няма да учат
Евакуираха петима души от горяща лаборатория в Търново, спасиха и...
Таксиметров шофьор помете пешеходка в Шумен
Нагла кражба: Две непълнолетни момчета са откраднали 800 лв. от к...
Добрата новина: Деца събират пари за съученичка, загубила родител...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).