Край Варна все още се вижда границата между Княжество България и Източна Румелия

Автор: Димитър Щерев
Коментари (1)
07:57 / 18.04.2024
21055
В близост до с. Солник, Община Долни чифлик се намира границата на Княжество България и Източна Румелия. Все още могат да се видят и така наречените постове (изградени от камъни във формата на овали). Има сведения, че тук е имало села по време на римско и византийско, пише във фейсбук страницата на селото.

Припомняме, че Източна Румелия е автономна провинция на Османската империя, създадена в Южна България съгласно Берлинския договор от 1878 година и просъществувала до Съединението с Княжество България през 1885 г.

В селото - пазител на българските традиции, бит и култура, където и до сега се пази стария български обичай Петльовден, съществува извор със солена вода, от който днешното село носи името си.

Любопитен факт е, че морския нос Солник на остров Лоу в Южни Шетландски острови, Антарктика е наименуван в чест на село Солник.

Виж коментарите (1)
Още новини от Регионални новини:
Бизнесмен от най-стария морски курорт в България: Премахваме олин...
Прокуратурата разследва вандала, паркирал на паметник "Майка Бълг...
Жител на Аксаково: Много е странно, че пътят се асфалтира точно с...
50-годишен мъж загина при пожар
Кошмарно пътуване! Пътник преби жестоко кондуктора на влака
Прокуратурата задържа за 72 часа шофьорът, който блъсна и уби мъж...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).