Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Красимир Кръстев: Трудно опазваме дюните в Шабленско
Автор: Екип Varna24.bg 17:42 / 27.09.2010Коментари (0)394
Опазването на дюните в Шабленско е проблем, който решаваме с променлив успех. Това заяви в края на отминаващия летен туристически сезон кметът на община Шабла Красимир Кръстев. Без да са отчетени фрапиращи случаи на нарушаване на екоравновесието, трябва да се каже, че има единични случаи, когато туристи разпъват палатки и други съоръжения върху дюните, наслаждават се на красотата им, но също създават риск за тяхното съществуване, каза Кръстев. За пример той посочи луксозните джипове, чиито собственици паркират върху дюните, за да може скъпите возила да са близо до плажа и под наблюдение на хората. Това се случва около плажовете на Крапец и Дурнакулак и също не е приемливо, но е част от реалността, посочи кметът.

Той допълни, че за да се избегне разрушаването на тези природни забележителности, общината непрекъснато провежда разяснителни кампании с флаери, като се разчита на добрата информираност и добросъвестността на туристите. Освен това плажовете са държавна собственост и държават също трябва да присъства в управлението и съхранението на природното богатство, смята кметът. Това лято общината отчита около 30-процентен ръст на туристите с уговорката, че данните не са съвсем обобщаващи поради факта, че не всички туристи се регистрират и не напълно е изчистен проблемът с категоризацията на обектите за подслон. Различни националности посещават морската община. Тя разполага с малка леглова база и големи природни дадености, което определя спецификата на района.

С активизирането на есенния прелет на птиците групи от туристи са посетили Шабла с цел наблюдение на птици. Предстои други групи да посетят района на езерата следващите месеци, когато могат да се наблюдават зимуващите гъски. Това обаче, което трябва да се направи, за да може този вид туризъм да носи печалба на общината, е изграждането на екопътеки и други съоръжения, които да се ползват от орнитолози, да се осигурят също бинокли и друга екипировка за любителите на природния свят. В общината се работи по различни проекти за развиване на съвременен и печеливш туризъм. От догодина трябва да заработи Зелен обучителен център в Шабла с целогодишна дейност, който освен пряка среща с природата, ще предлага и информация за трите Шабленски езера в един по-широк аспект, как например изглеждат те през различните сезони и друга полезна информация със средствата на мултимедийното представяне. Немаловажно е и създаването на инфоцентрове, които да са в помощ на летовниците, подчерта Красимир Кръстев. Риболовът също е част от атракцията за туристите в този район заради богатството от черноморска и сладководна риба.

Източник: Агенция "Фокус"








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Строежът на АМ "Хемус"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: