Кулминация на богатата програма за отбелязването на 140-годишнината от Априлското въстание в "Камчия"

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
12:14 / 27.04.2016
850
Богатата програма за отбелязването на 140-годишнината от Априлското въстание, подготвена от Славянския център на Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия", ще отбележи своята кулминация на 28 април с музикално-поетичната композиция "Проглас към живите", изпълнена от учениците на Средното общообразователно училище "Юрий Гагарин" в комплекса. 

Ще участват деца от V до IX клас, членове на клуба "Журналистика и превод", който се ръководи от Владимир Стоянов и Светлана Савченкова. Събитието ще започне в 13,00 ч. в Актовата зала на Учебно-възпитателния център. Младите таланти на "Камчия" ще изпълнят стихове на българските поети Иван Динков, Ивайло Балабанов, а също и вечните слова на Любен Каравелов, прозвучали в песента "Хубава си моя горо". 

На български и на руски език ще чуем и "Город, которого нет" - в превод на ръководителя на Славянския център, бардът и преводач Владимир Стоянов. Специален акцент ще са оригиналните текстове на Кървавото писмо на Тодор Каблешков и Манифеста на Александър II. "Искаме да обърнем погледа на децата към историята и съвременността, към гордостта и уважението към предците ни, да се преклоним пред подвига и стремежа им към Свободата", коментира Светлана Савченкова.

По-рано през деня в класните стаи ще се излъчи и предаване на учебното радио "Камчия", подготвено от децата на Училището на бъдещето и озаглавено "Зелени стъпала към хоризонта". В него учениците ще разкажат на български и руски език епичната история на Априлското въстание. "Това е началото на пътя зад хоризонта на робството", споделя ръководителя на проекта Владимир Стоянов. Децата ще говорят за героите от Оборище, Копривщица и Панагюрище, за знамето, извезано от Райна Княгиня, за отзвука от събитията в Русия и Западна Европа, прозвучал в думите на Фьодор Достоевски, на Джузепе Гарибалди, на Виктор Юго.

На Априлското въстание е посветен и бр. 4 на учебното списание "Полет". В него участват повече от 30 автори от I до IX клас, шестима редактори, преводачи и кореспонденти, двама художници и двама главни редактори. Учениците разсъждават за Свободата, за Априлското въстание и последвалата го Руско-турска Освободителна война, за паметта ни към героите. Няколко от материалите вече са изпратени на руското списание "Сказочный мир", който е партньор на сп. "Полет".

Третокласниците на ЧСОУ "Юрий Гагарин" подготвят вестник на тема "Свободата", а четвъртокласниците направиха малки книжки с героите от април 1876 г.

Част от честванията бе и литературното четене "Свободата", организирано през март от участниците в Международната асамблея "Русия - България. Слово и дело". В него се включиха Сдружението на писателите във Варна, Славянския център на СОК "Камчия", галерия "АртМаркони" и др.

 


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Как скандал прерасна в денонощен тормоз
След пострадало дете започват проверка на детски център
Една област във Варненско ще получи стабилна финансова инжекция з...
Пътят София-Варна е блокиран! Има катастрофа и един ранен!
Арестуваха мъж, ухапал майка си
Почивката в Слънчев бряг излиза колкото тази на Бали, а Токио се ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).