Литийно шествие и изложба за летния Атанасов ден в Бяла

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
16:27 / 29.04.2015
1199
На 2 май в град Бяла за втори път, след десетилетия прекъсване, ще се състоят празненства в чест на Свети Атанасий Велики - архиепископ на Александрия.

Програмата за празника включва литийно шествие от центъра на града до Античната крепост на нос Свети Атанас. В базиликата, която според археологическите проучвания е носила името на светеца, ще бъде извършен водосвет и молебен за здраве на града.

В пространството пред базиликата ще бъде експонирана изложба с икони с лика на Свети Атанасий Велики, направени от ученици от "Арт клуб" при Професионалната гимназия по селско стопанство и туризъм в град Бяла.

По известни исторически материали на 2 май в Бяла се е провеждало лятното честване на Свети Атанасий Велики, с празненство на местните на нос Свети Атанас. Той е бил един от най-тачените празници в града. По стечение на обстоятелствата при построяването на военното поделение на нос Свети Атанас през 50-те години на XX век, тази традиция е била прекъсната.

През 2014 година традицията бе възродена, а денят бе избран за откриване на Античната крепост за посетители.


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Пожар гори на крепостта Царевец
Хиляди руснаци и украинци са се заселили в Бургаско само за годин...
Приключи сагата с барикадиралия се в дома си бивш полицай
Автомобил на НСО катастрофира край Аксаково - Кирил Петков е бил ...
Започва най-мащабният ремонт на Дюлинския проход
Зловещо убийство: Откриха обгорени тленни останки на мъж


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).