Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Международното състезание със соколи се проведе край Варна
Автор: Екип Varna24.bg 08:28 / 29.02.2024Коментари (0)1329
©
Международното състезание със соколи – бутиково събитие за ценители, се проведе тези дни край Варна – в Исторически парк в с. Неофит Рилски. Официални гости на събитието бяха представители на "Зелени Балкани“, които подчертаха значимостта на опазването на природата и нуждата от грижа за редките видове птици.

Второто издание на международното състезание със соколи "Небесни бойци“ привлече 30 участници от България и Румъния, имаше тренирани до съвършенство соколи, ястребови птици и породисти ловни кучета. В рамките на двудневното състезание всички те влязоха в оспорвана надпревара, разделена в шест категории.

Независимо от предизвикателствата на лошото време, още през първия ден се проведоха основните ловни дисциплини. С изключителната си издръжливост, силни инстинкти и бързина на атаката, господарите на небето завладяха въздушния терен с високоскоростни маневри. Високотехнологичната GPS апаратура за проследяване Marshall бе гарант за точното отчитане на състезателните резултати. Независимата съдийска колегия в тричленен състав, оглавена от Ставрос Атанасиу, президент на асоциацията по соколарство в Гърция и член на международната асоциация,  Пламен Паскалев- Председател на Български Соколарски Клуб и Пламен Пенев- GPS апаратура Marshall, приложиха стриктно регламента на състезанието при оценяването на въздушното представяне.

Съвсем различен и предназначен за широката публика бе вторият състезателен ден. Благоприятствани от хубаво време, на откритите пространства във Фестивалната зона се проведоха дисциплините Drag Lure и Speed Line. Превърнало се във впечатляващо зрелище, дневното представяне бе заснето от хиляди любителски и професионални фотоапарати и видеокамери.

Следвайки програмата на организатора, в следобедните часове в галерийните пространства на Исторически парк се проведоха дефилета и конкурси за екстериор на хищни птици и ловни кучета. В ролята си на домакин паркът прие любезно животинския свят, предоставяйки възможност на малки и големи да се докоснат отблизо до живата природа, да запечатат в кадър тази среща и да се потопят във вълнуващия свят на птиците.

Тържествената церемония по награждаване на победителите ознаменува края на успешно проведената надпревара, която ще продължи да вълнува и вдъхновява участници и зрители до следващото издание. Над 200 души аплодираха връчването на наградите, което се състоя от 15 ч. във Входната крепост на Исторически парк. Призовете в дисциплините за соколи, както и призът за високо спортно майсторство бяха спечелени от инструктора соколар на Исторически парк – Мартин Петров, и неговите ловни другари соколите Секира и кучето от породата курцхар Клеа.

Соколарството е признато от ООН за живо наследство и световнозначимо постижение на човечеството.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Катастрофи във Варна
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: