Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Министри откриха Център за настаняване от семеен тип в Тополи
Автор: Екип Varna24.bg 11:50 / 27.11.2014Коментари (0)1848
©
Първият от седемте Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания отриха във варненското село Тополи министрите на регионалното развитие и благоустройството и на младежта и спорта Лиляна Павлова и Красен Кралев, заедно с кмета на Варна Иван Портних. От днес в него ще бъдат настанени 12 деца.

Успоредно с новата инфраструктура за първи път в България пилотно се прилага практиката на допълване на грижата за тези деца с финансиране по друга оперативна програма - за развитие на човешките ресурси, посочи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. С т. нар. меки мерки се провежда обучение на персонала за по-качествени грижи на децата с увреждания, като от тази програма се покриват и разходите по издръжка на социалните работници.

"Успяхме да осигурим подобен огледален проект и по Програмата за развитие на селските райони, която да обхваща по-малките населени места, където има деца с подобни потребности", посочи още регионалният министър.

Проектът е част от интегрирана комплексна национална политика към децата и семействата, която ще бъде реализирана на територията на Община Варна, каза при откриването кметът на града Иван Портних.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев дари спортни екипи и топки на децата от центъра.

Общата стойност на проекта за 7-те Центрове за настаняване от семеен тип е 4,5 млн. лв. и включва разходи за ново строителство, обзавеждане и оборудване. Община Варна е предоставила и 514 624.30 лв. за допълнителни строителни работи.

Общата цел на проектното предложение бе да се осигури подходяща и ефективна социална инфраструктура, допринасяща за предост

©
авяне на нов вид услуги в общността в гр.Варна, които да заменят институционалната грижа. И 7-те Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания са предназначени за децата и младежите от Домовете за деца с умствени увреждания, Домовете за деца с физически увреждания и деца с увреждания над 3г., от Домовете за медико-социални грижи за деца.

Капацитетът на всеки един от Центровете е 12 места плюс 2 места за кризисно настаняване или общо 98 места. Два броя ЦНСТ - та са изградени в кв. «Вл. Варненчик», два в кв. "Изгрев" и три в село Тополи.

"С реализирането на Проекта ще бъде създадена възможност за закриване на част от 137 -те институции за деца и предоставянето на услуги в семейна среда според индивидуалните потребности на всяко дете", каза министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
Великден 2024 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: