Министри откриха Център за настаняване от семеен тип в Тополи

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:50 / 27.11.2014
1853
Първият от седемте Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания отриха във варненското село Тополи министрите на регионалното развитие и благоустройството и на младежта и спорта Лиляна Павлова и Красен Кралев, заедно с кмета на Варна Иван Портних. От днес в него ще бъдат настанени 12 деца.

Успоредно с новата инфраструктура за първи път в България пилотно се прилага практиката на допълване на грижата за тези деца с финансиране по друга оперативна програма - за развитие на човешките ресурси, посочи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. С т. нар. меки мерки се провежда обучение на персонала за по-качествени грижи на децата с увреждания, като от тази програма се покриват и разходите по издръжка на социалните работници.

"Успяхме да осигурим подобен огледален проект и по Програмата за развитие на селските райони, която да обхваща по-малките населени места, където има деца с подобни потребности", посочи още регионалният министър.

Проектът е част от интегрирана комплексна национална политика към децата и семействата, която ще бъде реализирана на територията на Община Варна, каза при откриването кметът на града Иван Портних.

Министърът на младежта и спорта Красен Кралев дари спортни екипи и топки на децата от центъра.

Общата стойност на проекта за 7-те Центрове за настаняване от семеен тип е 4,5 млн. лв. и включва разходи за ново строителство, обзавеждане и оборудване. Община Варна е предоставила и 514 624.30 лв. за допълнителни строителни работи.

Общата цел на проектното предложение бе да се осигури подходяща и ефективна социална инфраструктура, допринасяща за предоставяне на нов вид услуги в общността в гр.Варна, които да заменят институционалната грижа. И 7-те Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи с увреждания са предназначени за децата и младежите от Домовете за деца с умствени увреждания, Домовете за деца с физически увреждания и деца с увреждания над 3г., от Домовете за медико-социални грижи за деца.

Капацитетът на всеки един от Центровете е 12 места плюс 2 места за кризисно настаняване или общо 98 места. Два броя ЦНСТ - та са изградени в кв. «Вл. Варненчик», два в кв. "Изгрев" и три в село Тополи.

"С реализирането на Проекта ще бъде създадена възможност за закриване на част от 137 -те институции за деца и предоставянето на услуги в семейна среда според индивидуалните потребности на всяко дете", каза министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова.


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Започва най-мащабният ремонт на Дюлинския проход
Зловещо убийство: Откриха обгорени тленни останки на мъж
57-годишен мъж от село Новачене е изчезнал след скандал 
Калин Стоянов: Собственикът на оръжието, с което дете рани друго ...
Калин Стоянов: Превишена скорост е очевидната причина за тежката ...
Взрив в домашна нарколаборатория в Хасково, мъж е тежко ранен


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).