Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Мъж открил жена си мъртва във вана, пълна с гореща вода, имала свличане на кожата
Автор: Екип Varna24.bg 14:37 / 28.08.2023Коментари (0)906
©
Мъж е открил съпругата си мъртва във вана в санаториум в Пловдивско. Трагедията се разиграла в края на юли миналата година, но случаят не е бил оповестен от полицията. За него става ясно сега от решение на Районния съд в Асеновград от 25 август тази година.

Жената била пациент на санаториум в Нареченски бани. Починала по време на извършване на процедура във вана, пълна с гореща вода. Жената имала следи от изгаряния със свличане на кожата. Впоследствие от назначената в хода на досъдебното производство тройна съдебно-медицинска е установено, че причината за смъртта е остра сърдечно-съдова и дихателна недостатъчност вследствие на инфаркт.

Част от съдебното решение гласи:

Персоналът на лечебното заведение по никакъв начин не е контролирал или следял за извършването на самата процедура и нейните най-важни елементи,

а именно температурата на водата, продължителността на процедурата и

състоянието на пациента по време на процедурата.

Самите медицински лица - лекуващите лекари, след като веднъж са назначили процедурите, на практика не са имали никаква представа как протичат те, а още по-малко пък са контролирали лечебния процес при фактическото извършването на процедурите.

В конкретния случай, това се потвърждава и от факта, че пациентката е намерена починала във ваната, която по неизвестна причина е била пълна с много топла вода до степен, че същата е имала следи от изгаряния със свличане на кожата.

Т.е. по никакъв начин не е контролиран процесът на темпериране на водата, нито на продължителността на процедурата. Доказателство за това е, че същата е намерена починала много по-късно след настъпването на смъртта, и то от съпруга й, който се е притеснил за нея, а до този момент никой от медицинския персонал дори не е разбрал, че пациентката е починала и се е нуждаела от помощ в много по-ранен етап от възникването на инфаркта.

Очевидно е, че в този случай при процедурата с вана не е имало нито пряк, нито опосредстван контрол от страна на медицински лица, още по-малко пък в обема и формата, в който е бил наложителен с оглед индивидуалните особености на пациентката, а именно: че тя е жена в напреднала възраст - на 73 години, трудноподвижна с намалена възможност за движение и самообслужване, с наднормено тегло, с множество придружаващи заболявания, сред които диабет с увреждане на нервите и диабетна полиневропатия, с намалена чувствителност , при което тя сама не може да регулира температурата на водата и при липса на възможност сама да следи за продължителността на процедурата.

При горните констатации от контролните органи било прието, че при лечението на пациентката има нарушени правила от Наредба №30 от 19 юли 2004 г., касаеща утвърждаване на медицински стандарт "Физикална и рехабилитационна медицина". Бил съставен акт и наложена имуществена санкция в размер на 1500 лв. Магистратите я потвърдили преди броени дни.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Катастрофа с президента на Иран
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: