На "Златни пясъци" бленуват за повече скандинавски туристи

Автор: Екип Varna24.bg
Коментари (0)
11:35 / 18.05.2015
1228
Празни кръчми, отрупани със стока сергии и малко румънци, германци и израелци по алеите. Така изглежда комплексът Златни пясъци три дни след налагането на забраната за строителство в курортите, считана за неофициален старт на летния сезон. Повечето обекти са отворили още по Гергьовден, когато хотелите на първа линия бяха претъпкани с гости от северната ни съседка. Но стопаните на ресторанти и магазинерите се жалват от почти нулеви обороти. И вкупом бленуват за повече скандинавски туристи.

"Най-възпитани са, не са капризни, знаят какво искат и не се пазарят. Румънците са палачори, обръщат всичко наопаки и накрая често си тръгват с празни ръце. А рускините са голям кошмар - купуват нещо, след това го връщат, вземат друго и така цяла седмица", обясняват продавачи от магазинчетата за плажни артикули и обувки в центъра на Златните. Същото твърдят и таксиджиите, отегчени от липсата на клиенти в жежкия майски ден.

"Има малко белгийци и руснаци от Норилск, но чакаме финландците на 1 юни, те са отлични клиенти. Лошото е, че идват късно и си тръгват рано. Ей тук отсядат - в "Ерма", сочи хотел на втора линия ветеран с жълта кола.

И кръчмарите харесват скандинавците, които не били фенове на омразния им ол инклузив, а предпочитали да се хранят извън хотелите, в заведения с програма.

50% намаление за българи е един от триковете, с който част от капанчетата запълват масите си в полупразния курорт. Клиентите са предимно работещи в комплекса или пристигнали за конгреси и форуми нашенци. Те хапват кебапче или кюфте за левче, въпреки че в менюто цената е 2 лв.

"Не е незаконно, правим отстъпката например като обедно меню", обясняват ресторантьорите.

Големият им проблем вече не е толкова ол инклузивът, а нароилите се покрай многото апартхотели супермаркети. "Те ни изяждат бизнеса. Златни пясъци вече съвсем заприлича на квартал. Къде в големите курорти из Европа ще видите хранителни магазини на всеки ъгъл? Тук обаче туристите стават все по-бедни, не идват да почиват, а да готвят, все едно са на къмпинг", възмущават се ресторантьори. Въпреки несгодите те са категорични, че за топсезона няма да повишават цените, които били заковани на нивата от миналото лято.

Същото важи и за уличните сергии. Малката бутилка вода там струва левче, колкото е и таксата за обществените тоалетни. По традиция плодовете са скъпи - българските ягоди се харчат за 12 лв. килото, докато в града струват 5 лв. Ябълките и крушите са по 5-6 лв., а розовите домати - по 8 лв., колкото струва и сянката на плажа. Въпреки лавината от критики, цената й и това лято пак ще е солена - 8 лв. за чадър, 8 лв. за шезлонг и 3 лв. за шалте. Така плажният ден на четиричленно семейство с всички екстри излиза 52 лв., колкото биха платили за нощувки със закуски и басейн в 3-звезден хотел до 25 юни.

Българите погрешно бият път до Гърция, където само според рекламите е евтино, възмущават се кръчмари и хотелиери. Според тях, докато още слънцето е меко и курортът не е пренаселен, нашенци могат да си починат царски на сносни цени на Златни пясъци. До 10 юни например в 4-звезден хотел полупансионът с ол инклузив струва 26 лв., а деца до 14 г. се настаняват безплатно. 25% отстъпка до 10-15 юни правят и най-тузарските 5-звездни хотели, където нощувката със закуска, вечеря, външен, вътрешен басейн и джакузи е 75 лв.

Капка катран във всички медени оферти обаче си остава платеният паркинг, за който се искат от 10 до 20 лв. дневно. Който не плати, може да попадне в лапите на "паяка". А той жили с 60 лв. такса и по още 2 лв. за всеки час престой на наказателния паркинг.

Сафридът е най-дребната риба в менютата

Притиснати от неясните прогнози за сезона, търговци и ресторантьори авансово са взели антикризисни мерки. На битака на Златните цените са като във Варна и всичко подлежи на пазарлък. Банските вървят по 40-42 лв., джапанките са 12-15 лв., хавлиите - 15-23 лв.

Сувенирните магазинчета масово предлагат намаления - 3 артикула на цената на 2. Палачинките се харчат за 3 лв., толкова е и билетчето за голямото виенско колело за деца до 7 г. В повечето капанчета кафето е по 2 лв., а в ресторантите е с лев отгоре.

Скумрията на скара, сафридът, пиците, мусаката и българският боб, гарниран с надница са по 10 лв., а мешаната скара върви по 18 лв. Ракията варира от 2,50 до 6 лв. за 50 грама, а шопската салата - от 4,50 до 6 лв. Навсякъде обаче стековете са еднакво скъпи - 24 лв., пържените картофки са по 3 лв., а в менютата отсъства любимата риба на народа - цацата. "Чужденците не я поръчват, затова тръгваме от сафрид нагоре", обясняват сервитьори. Най-скъпите предложения от рибното меню са калканът и леферът за 28-29 лв.

В по-непретензиозните кръчми малката наливна бира е 1,80 лв., а голямата - 2,50 лв. В най-горните части на Златните вече има и наливна бира по лев, обясняват келнери.

Източник: в. "Труд"


Виж коментарите (0)
Още новини от Регионални новини:
Съседка на семейството от Аксаково, което пострада при катастрофа...
Жестокото убийство в село Новачене: Обвиняемият е лежал в затвора...
Пожар гори на крепостта Царевец
Хиляди руснаци и украинци са се заселили в Бургаско само за годин...
Приключи сагата с барикадиралия се в дома си бивш полицай
Автомобил на НСО катастрофира край Аксаково - Кирил Петков е бил ...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@varna24.bg

Екип

©2006 - 2019 Медия груп 24 ООД.
Varna24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Varna24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).