Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Над 15 000 души присъстваха на откриването на уникалния Исторически парк на 33 км от Варна
Автор: Стоян Маджиров 10:26 / 24.06.2019Коментари (10)7402
С тържествено прерязване на лента, в присъствието на повече от 15 хиляди души, се откри Историческият парк - най-големия и първи по рода си културно-исторически и развлекателно-образователен парк от този тип в света.

Разположен в завършения си вид на над 700 декара площ на 33 км от град Варна, Исторически парк ще представя на всеки посетител интерактивно пътуване до 10 000 години назад във времето, през петте епохи на човешката цивилизация.

С думите “Българите сме велики хора и само поради този факт можем да се справим с всички трудности в света. Това е посланието на Исторически парк, което искаме да предадем на всеки един българин, когато посети обекта. Посланието ни към чужденците е да покажем нашия принос в създаване на световната история.“ Ивелин Михайлов приветства първите посетители на Исторически парк.

В двата фестивални дни на българските традиции и фолклор, посетителите имаха възможността да се докоснат до бита, културата и обичаите на нашите предци. Да разгледат първия етап от изграждането на Исторически парк като посетят халколитни и неолитни къщи, тракийски дворец, три тракийски гробници, прабългарско и славянско селище и живописни езера.

По време на първия ден от тържественото откриване, посетителите се насладиха на богата културна и развлекателна програма. Началото ѝ беше поставено от 101 каба гайди и Елица Тодорова, както и ревю с носии, съхранявани повече от 100 години. Програмата продължи с музикалните изпълнения и танци на самодейни състави от Ветрино и народни състави от Варна.

Кулминацията на Националния ден на българския фолклор беше поставена с грандиозен концерт с участието на група Булгара-симфони в съчетание със симфоничния оркестър на Варненска опера, последвано от изпълнение на авторските спектакли "Траки" и "Прабългари" на Ансамбъл Чинари. Гостите имаха удоволствието още да наблюдават и шоу със средновековно преобразените виртуози на огъня – "Палячи“.

В тържествения концерт се включи още народната певица Елица Тодорова, чието изпълнение беше съпроводено от атрактивна кукерска програма с участието на кукерски състав от с. Отец Паисиево, община Калоянови. Поп певицата Веси Бонева представи на гостите своя проект "Родината“ с традиционни български народни песни, в които новото и старо музикално звучене се срещат. Край на вечерната програма сложиха двамата братя от формата DJ 89 с взривяващи музикални сетове с модерно звучене и примесени с фолклорни мотиви, а грандиозни фойерверки отбелязаха тържествено завършване на първия ден от двудневните празненства.

Вторият ден от откриването – неделя беше посветен на занаяти и обучение в разнообразни ритуали и бойни умения от древността за тези, които искат не само да разберат, но и да усетят с всички свои сетива битието на нашите предци.

По прогноза, през първата година се очакват минимум 300 хиляди посетители, а за идните години да се увеличи многократно. Планът за развитие е постепенно да се изграждат зоните Прабългари, Древен Рим, Първо и Второ българско царство, както и Страноприемница, къщи за гости и заведения.

По проекта се работи над 9 години, започнал като вдъхновяваща идея и стигнал до първото официално откриване и посрещане на гости през най-дългия ден от годината - 22.06.2019г.

Входът за мащабното събитие, както и за разглеждане на самия Исторически парк беше безплатно по време на двата дена на празненства, за да бъде коректен към своите посетители и верни поддръжници. Поради метеорологичните условия, случили се през последните седмици има някои довършителни дейности, които трябва да се извършат от екипа на Исторически парк. Предвид този факт, Исторически парк ще отвори официално врати за посетители на 15 юли.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 08.09.2019 г.
0
 
 
Хайде братя и сестри юруш на патриотичните печалби! Продавайте всичко което имате смело и инвестирайте в " Историческа пирамида". Парите ви чакат в куфари дерзайте!
Aнонимен
на 27.06.2019 г.
0
 
 
Изключително нагли лъжци и манипулатори са сектата " Тогедър ". Разбиха живота на толкова много хора и продължават да търсят лапни шарани. Жалко , че няма прокуратура в България иначе отдавна щяха да са по затворите.
Aнонимен
на 25.06.2019 г.
0
 
 
Аз виждам голяма бъдеще в този парк. От първата сграда може да стане чудесен краварник а от тракийския дворец овчарник. Добитъка ще го поим от барата дето е по средата хем ще може и инвеститорите да пеят от там по една студена вода.
Aнонимен
на 25.06.2019 г.
0
 
 
Къде ги видяхте тези 15000 души? То нямаше 400 души вие 15000. Всеки който има поне грам акъл бойкотира тази пирамида и не иска да има нищо общо с разни измамници като Ивелин " Истината".
Aнонимен
на 24.06.2019 г.
+1
 
 
15000 ,ама друг път ! По 5 човека в кола да бяха = 3000 автомобила ! То ,там и повече от 20 автобуса нямаше ! Ей , големи приказки за нищо ! Вие ,знаете ли колко тоалетни трябват за 15 000 човека ? Броите на видеото колко са ?
0
 
 
Модерна бутафория за хора без чувство за принадлежност ,а за ДЗЯПАЧИ.Имаме си културно исторически паметници из цяла България.Ако ще ги събират на едно място ,става ,като музея на мадам Тюсо.Известни личности ама от восък.Сиреч фалшиви.Там наплив може и да има ,но тук за исторически обекти...едва ли.Късно се е сетил.Сега вече хората имат възможност да пътуват за малко пари и да разгледат автентично забележителностите.Тук интерес ще има в началото...после не вярвам.Ако се строи и озеленява(задължително) след 20г.може и да стане по популярно и да има интерес.Но сега да чакаш 300000 на година в онзи район е малоумие.От средата на октомври до средата на март са 5 месеца.През това време ще си бият шамари.Лятото трябва да раздават билетите към нощувките във всеки хотел на чужденците.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Масови протести срещу цените на горивата
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: