Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Намалените общински заплати в Девня ще спестят до 60 000 лв. на бюджета
Автор: Екип Varna24.bg 10:23 / 13.01.2016Коментари (0)453
©
Лошото финансово състояние на Девня е накарало кмета на общината да намали заплатата си с повече от 50 процента. Това обяви Свилен Шитов във варненския ефир на Дарик. Така той решил да даде пример за оптимизране на всички разходи без изключение.

Редуцирани са възнагражденията и на председателя на Общинския съвет, на кметовете на селата към общината, както и на почти всички служители в администрацията.

Само тези първи стъпки спестяват на бюджета от 50 до 60 хиляди лева годишно, обясни Шитов. Той призна, че през 2014 година неговият предшественик Атанас Кузев е вдигнал заплатата си с подкрепата на местния парламент от 1200 на 2400 лева.

Около 2,3 млн. лв. са просрочените задължения на Девня към днешна дата. Дълговете, трупани от 2010 до 2015 година основно от местни дейности, са заради това, че разходите надвишават приходите, посочи Шитов, който е бил и общински съветник. Задълженията са около 30 процента от общия бюджет на общината, а от местни дейности, свързани с него, процентът надминава 50, добави той.

Девня е една от най-задлъжнелите общини във Варненско, призна кметът. Вече са предприети редица дейности за преодоляване на финансовата криза, но в хода на изпълнение на бюджета за 2016 ще се види дали мерките са ефективни, коментира Шитов.

Проектобюджетът за тази година е 6,8 млн. лв. В него са заложени 500 хиляди лева за разплащане на просрочени задължения. За рехабилитация на пътна инфраструктура са предвидени 300 хил. лв. Парите са крайно недостатъчни, те ще се използват за кърпежи на основни булеварди и улици.

Кметът на Девня кара скромен "Фолксваген", предоставен му от сдружение МИГ "Девня - Аксаково".

"Аз смятам, че колата е нужна, за да върши работа. А за Девня, дори и тази скромна кола, която карам, е много предвид свършената работа", каза още Свилен Шитов.

Той увери, че в общината се работи усилено по проектната готовност на общината за кандидатстване за новия програмен период. Кметът обаче не скри, че наследството в тази сфера е "почти нулево", тъй като по време на предишния програмен период са усвоени твърде малко средства.

Кметът на Девня смята за справедлива идеята част от данъците на фирмите, които те плащат в националния бюджет, да се връщат в общините.

"За Девня например това е показателно, тъй като на територията на общината има промишлен комплекс, който експлоатира общинска пътна мрежа, а си плаща данъците в София. Оттам обаче няма финансова помощ за поддръжка на пътя - дори само на този, който фирмата ползва", обоснова се Шитов.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: