Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Нона Караджова: Невидима, но важна е инвестицията във водния проект на Провадия
Автор: Екип Varna24.bg 08:47 / 27.04.2012Коментари (0)1098
© Varna24.bg
Като невидима, но изключително важна инвестиция определи министърът на околната среда и водите Нона Караджова отпуснатите по европроекти 18,7 млн. лв. за модернизирането на пречиствателната станция за отпадъчни води в Провадия и изграждането и реконструкцията на 3 км ВиК мрежа в града.

Вчера тя и кметът на община Провадия Филчо Филев подписаха договор за финансирането на проекта. Парите за него са осигурени по Оперативна програма "Околна среда" и общината.

В рамките на проекта ще се изгради нова канализация в Южната промишлена зона на Провадия, ще се реконструира ВиК мрежата по ул. "Дунав", основно ще се ремонтира канализационен тласкател и ще се осигури биологичното пречистване на отпадните води в съществуващата пречиствателна станция. Строителството на обектите трябва да приключи до октомври следващата година.

"Това е най-голямата инвестиция, правена в града ни през последните 25 години", обясни кметът на Провадия. Министър Караджова похвали екипа, разработил проекта, който успял да вмести в графиците и да подсигури финансирането. 3,6 млн. лв. ще бъдат отпуснати по европрограма, 690 000 лв. ще даде държавата, а общината трябва да подсигури 400 000 лв. Според екоминистъра обаче сериозни проблеми се очертават с депото за битови отпадъци в района.

"Регионът е в тежка ситуация. Това не е само тук. Масово е за страната. Имаше срокове, които отдавна са изтекли. Повечето от общините нямаха представа какво трябва да се прави. Има 23 региона, определени за управление на отпадъците, а само един от тях имаше готов проект", сподели министър Караджова. Според нея проектът за изграждането на депо за отпадъци във Вълчи дол засега е абсолютно неизпълним. И причините за това са много. Но тя допълни, че е оптимист. С проблема били ангажирани експерти от Европейския съюз, които щели да помогнат.

Министър Караджова заяви, че предстои приемането на нов закон, който предвижда по-строги санкции срещу крадците на желязо и пунктовете, които изкупуват видимо краден метал. "Масово се крадат метали от инфраструктури и кабели на енергоразпределителните дружества. Да не говорим за паметници. Наказанията трябва да са строги, за да имат някакъв ефект", смята екоминистърът.

Източник: в. Черно море









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Олимпийски игри в Париж 2024
Хороскоп за деня
Лято 2024
Лоша инфраструктура във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: